Paus Benedictus XVI treedt af

media_xl_1466079

Aalst (redactie/stas) In Aalst zullen ze denken dat het een carnavalsgrap is, maar Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari af. Dit bericht van het persbureau ANSA uit Italië bereikte de redactie. Zo gauw Belg.be meer info heeft uit interne Vaticaanse kringen, houden we u op de hoogte.

Het Vaticaan bevestigt aan Reuters dat de paus op 28 februari ontslag neemt. In Duitsland, steeds goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de Bayersche paus,  werd het nieuws bevestigd op de televisiezenders. De carnavalsuitzendingen werden er onderbroken.

De reden voor zijn ontslag is voorlopig niet bekend, vermoed wordt dat de verhalen over kindermisbruik binnen de kerk de aanleiding vormen. Maar op de Duitse televisie gokken ze vooral op zijn gezondheidstoestand, nu er in zijn hersenen achteruitgang is vastgesteld.

Voor het eerst sinds 1415
Een paus kan ontslag nemen op voorwaarde dat hij dat vrijwillig doet. Een paus kan nooit tot ontslag gedwongen worden of worden ontslagen, omdat er geen hogere macht op aarde bestaat die zulke beslissing kan afdwingen. Pauselijke ontslagen zijn zeer ongewoon. De laatste paus die ontslag nam was Gregorius XII in 1415.

Loopbaan
Ratzinger werd op 28 mei 1977 tot aartsbisschop van München-Freising gewijd. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat iemand uit Beieren op deze zetel werd benoemd. Tijdens het consistorie van 27 juni van dat jaar werd hij tevens kardinaal. Hij werd op 25 november 1981 prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en tevens benoemd tot president van de Pauselijke Bijbelcommissie en van de Internationale Theologencommissie; zijn ontslag als aartsbisschop van München-Freising werd op 15 februari 1982 aanvaard. Van 1986 tot 1992 was hij voorzitter van de Pauselijke Commissie voor het opstellen van de nieuwe Catechismus van de Katholieke Kerk.

Tot 1991 deelde hij een bescheiden flat in Rome met zijn zuster. In dat jaar kreeg hij echter een kleine hersenbloeding. Op 5 april 1993 werd hij gepromoveerd tot kardinaal-bisschop. Op 9 november 1998 werd hij vice-deken en op 30 november 2002 deken van het College van Kardinalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here