Column: Heeft Carnaval Aalst nog een toekomst?

lachende aoin

Column. Werelderfgoed, het is niet elke stad gegeven. En dan nog voor een feest als carnaval. ‘Vasteloaved’ bekt toch beter. Sommigen doen er nog steeds minachtend over. ’t Is maar carnaval. Is dat uit jaloezegetterij of domme onkunde?

Vlaanderen laat zich teveel leiden door mediaberichten die gretig geabsorbeerd worden zonder reflectie. Een scheftige Voil Janet, al dan niet uit het rusthuis van Mijlbeke, dinsdagavond op het journaal blijft langer op het netvlies hangen dan de pareltjes die zondag uren en uren, misschien wel teveel uren, door de binnenstad van de Denderstad trekken. Voil Janetten zijn geen travesties zegt kameroot Gunther. En een travestie is geen Voil Janet zegt opperpoipajuin Stas. ’t Is maar hoe je het beziet.

Maar teveel boven hun stand levende Vlamingen zijn vergeten dat er tijden waren dat enkel de burgerij vastenavond vierde in sjikke zalen en salons. Jan-met-de-pet was daar niet welkom. En zo ontstond de Voil Janet onder andere, met afgedankte spullen om zich toch te kunnen verkleden. Een cultuurschok. De pracht en praal van de Kastanjevesten en de Voil Janetten van de Hoge Vesten. Ja, ook in Aalst is de ene Vest de andere niet…

De Voil Janettensstoet is populair, maar hoeveel Voil Janetten lopen er nog in rond. Echte Voil Janetten. Zoals het Sinterklaasgenootschap in Sint Niklaas Sinterklazen opvoedt tot waardige Sinten, heeft Aalst dringend een school nodig om echte Voil Janetten op te leiden. Is er in de Ajuinstad ruimte voor een Centrum voor de Folklore?

Ilse Uyttersprot, carnavalschepen, luidt als het ware de noodklok over de zondagstoet. Ze maakt zich zorgen of het nog lang kan zoals het bezig is… ja, wie zijn wij om haar tegen te spreken. Teveel groepen hebben een financieel strop rond de nek… Het is goed dat er zijn die beseffen dat er moet nagedacht worden. Ook in het nieuw Feestcomité dat  voor de zomer nog moet aantreden.

Er is voer genoeg om een grondige evaluatie te maken na carnaval. Eerst laat ik de ajuinen vieren en feesten. En denk eraan als je zondag de stoet ziet passeren… plasjt insj in eir hannen…. Geef een applaus. Of het sneeuwt of niet, die duizende zichtbare carnavalisten, en nog eens evenveel achter de schermen, verdienen het.

Aalst is weer groots. Zichzelf en de maatschappij op zo een unieke wijze kunnen relativeren… het is weinigen gegeven.

Aalst, ajuin! Oilsjt Ajoin!

Willem de Zwijger!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here