Brussel: Meer dan 116.000 Collecto-gebruikers in 2012

Aalst. (redactie/mas) De collectieve taxidienst Collecto kende in 2012 opnieuw een recordjaar met 116.682 gebruikers. Dit is een stijging met liefst 23 procent in vergelijking met de 94.597 gebruikers uit 2011, wat ook al een recordjaar was.   Maar ook het nachtelijke busnet Noctis kan goede cijfers voorleggen: het aantal gebruikers steeg in 2012 met 12 procent in vergelijking met de laatste grote telling in 2010.

Onder het motto ‘meer doen met minder middelen’  hervormde Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, in april 2010 grondig het Brusselse nachtelijk openbaar vervoer (de nachtelijke busdienst Noctis en de nachtelijke collectieve taxidienst Collecto).

Bij  Collecto werd de prijs voor gebruikers verlaagd van 8 naar 6 euro. Abonnees van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB betalen zelfs maar 5 euro. Collecto is een collectieve taxidienst die zeven dagen op zeven beschikbaar is tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends, en dit in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Collecto telt momenteel meer dan 200 vertrekpunten (gelegen aan de MIVB-haltes).

Profiel Collecto-gebruikers

Enkele markante cijfers over het gebruik van Collecto in 2012:

–  In totaal telde Collecto 116.682 gebruikers. Gemiddeld geeft dit 9.723 gebruikers per maand. Absolute topmaand was oktober 2012 met liefst 11.870  gebruikers.

– Vorig jaar werden 39.524 Collecto-ritten uitgevoerd.

– In 2012 maakten gemiddeld bijna 3 gebruikers gelijktijdig gebruik van een Collecto-taxi. De zogenaamde  hergroeperingsratio bedroeg immers 2.95.

Deze hergroeperingsratio is bepalend voor de kostprijs van Collecto voor de overheid. Des te meer de taxi collectief wordt genomen, des te lager ligt de kostprijs per gebruiker  voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gewestelijke bijdrage is gedaald tot gemiddeld 5,17 euro per gebruiker, tegenover 7 euro voor de hervorming.  Deze gewestelijke tussenkomst dekt zowat de helft van de kosten van de Collecto-dienst. De andere helft komt van de bijdrage van de gebruikers.

– De meerderheid van de verplaatsingen vindt plaats in het midden van de nacht: bijna 60 procent van de ritten wordt uitgevoerd tussen 1 uur en 3.30 uur ’s nachts.

– Het hoogste aantal gebruikers heeft Collecto op vrijdagnacht en zaterdagnacht. Deze 2 nachten samen zijn goed voor meer dan 40 procent van het totale aantal gebruikers.

– De stijging van het aantal Collecto-gebruikers is gespreid over alle nachten van de week:

– De nacht van zondag op maandag blijkt meestal de minst drukke nacht van de week: gemiddeld 140 à 150 ritten. Op een gemiddelde weeknacht wordt Collecto vooral gebruikt door nachtwerkers.

– De nacht van vrijdag op zaterdag tekent het hoogste gebruikscijfer op met pieken tot meer dan 600 ritten per nacht. Het gaat vooral om jongeren die veilig weer naar huis willen na een nachtje feestvieren.

– Liefst 97 procent van de Collecto-gebruikers beschikt ook over een MIVB-abonnement. Zoals al gemeld, kunnen gebruikers met MIVB-abonnement  voor 5 euro (in plaats van 6 euro) een Collecto-taxi nemen.

– Sinds zijn oprichting in september 2008 hebben al 250.000 reizigers de Collecto-dienst gebruikt.

Een Collecto-taxi reserveren kan door te bellen naar het centrale nummer 02/800.36.36. Sinds vorig jaar is het ook mogelijk om een Collecto-taxi te reserveren via sms of door een bericht na te laten op het automatisch antwoordapparaat van de Collecto-centrale. Wel dient opgemerkt te worden dat reserveren via sms of het automatisch antwoordapparaat enkel mogelijk is indien de aanvrager al eerder gebruik maakte van Collecto, en zijn persoonsgegevens bijgevolg bekend zijn (naam, adres, telefoonnummer). Meer info over het reserveren van een Collecto-taxi is beschikbaar op de website van Mobiel Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here