Pleidooi voor betere terugbetaling borstreconstructies

Op de Werelddag tegen Kanker willen de Open Vld Vrouwen een lans breken voor een betere terugbetaling van borstreconstructies. Daarnaast willen ze de aandacht vestigen op een vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt die dringend teruggedrongen moet worden: vrouwen die na langdurige afwezigheid genezen zijn van borstkanker, vinden te vaak moeilijk aansluiting tot de arbeidsmarkt.

In 2008 kregen 27.488 vrouwen de diagnose kanker. Met meer dan een derde van alle kankergevallen is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het is dan ook essentieel dat vrouwen die door borstkanker getroffen worden en als gevolg daarvan een amputatie en een borstreconstructie moeten ondergaan, daar niet ook nog eens een financiële kater aan overhouden. Nu moeten vrouwen die een borstreconstructie met eigen vetweefsel ondergaan, achteraf dikwijls supplementen betalen. Het gaat om bedragen van 800 tot zelfs 3.000 euro. Open Vld Vrouwen roept de Minister van Volksgezondheid op om deze problematiek dringend aan te pakken.

Meer aandacht voor problematiek werkhervatting na afwezigheid wegens kanker
Daarnaast wil Open Vld Vrouwen ook de aandacht vestigen op de problematiek van de werkhervatting na langdurige afwezigheid wegens kanker. Heel wat gewezen kankerpatiëntes ondervinden namelijk moeilijkheden als ze na hun behandeling opnieuw aan de slag willen. Zeker als ze op zoek moeten naar een nieuwe job. Vroeger was kanker bijna altijd dodelijk maar door de medische vooruitgang in de voorbije decennia is dat al lang niet meer zo. Dit besef is echter nog niet voldoende doorgedrongen, wat maakt dat gewezen kankerpatiënts vaak ondervinden dat ze gediscrimineerd worden bij sollicitaties.

Open Vld Vrouwen vraagt dan ook aan de Minister van Werk dat ze in de in het voorjaar geplande rondetafel over werkhervatting na langdurige afwezigheid ook aandacht besteedt aan deze specifiek problematiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here