2 februari Lichtmis: pannenkoeken op tafel

pannenkoeken

Aalst (redactie/stas) Vele mensen weten niet meer waar het feest vandaan komt en waar het voor staat. Maar wat de meesten wel weten, is dat er op 2 februari wordt gesmuld van lekkere pannenkoeken. Een eeuwenoud gezegde luidt immers: “op 2 februari is geen vrouwtje zo rijk of zo arm, of ze maakt haar pannetje warm”.

Door pannenkoeken te bakken werd vroeger de overschot van de bloem opgemaakt voor de nieuwe oogst. De ronde vorm van de pannenkoek en zijn gele kleur zijn eveneens een verwijzing naar de nakende lente en dan in het bijzonder naar de terugkeer van de zon. In Mexico worden er die dag tamales gegeten en is 2 februari een vrije dag.

De Latijnse naam “Purificatio Mariae” legt eigenlijk beter de oorsprong van het katholieke feest uit dan de algemeen gebruikte naam Lichtmis. Het is namelijk de herdenking van “de Opdracht van de Heer in de Tempel”. Volgens de Joodse wet moest Maria 40 dagen na de geboorte van Jezus een zuiveringsoffer brengen en het kindje Jezus in de Tempel in Jeruzalem laten zien.

Lichtmis is het laatste feest in de cyclus van Kerstmis. Het valt dan ook 40 dagen na kerstmis, namelijk op 2 februari. Daar waar de Juliaanse kalender nog wordt gebruikt, in het Oosten bijvoorbeeld, wordt Lichtmis dan weer op 15 februari gevierd. In die landen worden de kerstversieringen pas begin februari weggehaald en niet op 6 januari zoals in de Westerse landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here