Aalst: Johan Stijlemans(Open VLD) komt op voor de rechten van de raadsleden

johan stijlemans

Aalst (redactie/mas) Vorige maand nog een gewaardeerde schepen. Nu al een volleerde oppositieman. Johan Stijlemans moet je de politiek niet leren kennen. Hij ademt politiek.

Bij ordemotie, nog voor de nieuwe raadsleden hun eed aflegden, vroeg hij bij ordemotie het woord. “Voor wat ik aanzie als een fundamentele schending van de rechten van elk van de meer dan dertig gemeenteraadsleden in deze zaal behorende tot meerderheid en oppositie.”

Stijlemans verdedigde het fundamentele recht van elk raadslid de meerderheid in haar totaliteit, de burgemeester of één of meerdere schepenen  ten allen tijde tijde te ondervragen tijdens de zitting van de gemeenteraad. Daarvoor hebben raadsleden het vragenuurtje en mogelijkheid interpellaties in te dienen.

Interpellaties, een week op voorhand ingediend, komen sowieso aan bod. Voor een vraag tijdens het vragenuurtje moet het Schepencollege de vraag echter ontvankelijk verklaren. En hier wrong reeds het schoentje.

Het ging over de opmaak van een nieuw mobiliteitsplan, waar de voormalige schepen van Mobiliteit wou tussenkomen.

Stijlemans vond het dan ook niet kunnen dat deze vraagstelling werd doorverwezen naar de volgende Gemeenteraad en dan als interpellatie. Nog minder de manier waarop plezierde de Open VLD’er.

Stijlemans verweet de burgemeester nog dat toen hij tot december voorzitter van de gemeenteraad was, hij wel nog de rechten van de gemeenteraadsleden verdedigde.

Kersverse voorzitster Sanne Nieulandt(N-VA), hield haar rustig, maar haar zenuwen waren voelbaar tot op de persbanken.

Met op te roepen dat Nieulandt haar taak als voorzitter onafhankelijk zou uitvoeren, was het punt gemaakt. De Open VLD is na drie weken al ontveld van bestuurspartij tot oppositiepartij. En dan was de om zijn cynische opmerkingen gekende JJ De Gucht er nog niet. In ziekteverlof.

Veel tijd om in te werken zal de meerderheid niet krijgen. Een oppositie met liberalen die de stad door en door kennen en overal pionnen hebben na 42 jaar benoemingspolitiek, zal niet van de poes zijn. De democratie kan er maar wel mee zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here