De jeugd van Beatrix

220px-3prinsesjes

Aalst (redactie/mas) In juni 1937 maakte prinses Julian in een dankwoord aan de Amsterdamse burgerij haar eerste zwangerschap openbaar:Nooit had iets mij kunnen weerhouden alle delen van het programma mee te maken, waren het niet op zich verheugende gezondheidsredenen geweest, die u zeker wilt verstaan en billijken.

Vrijwel iedereen was verheugd met dit nieuws, gezien de koninklijke familie op dat moment maar uit drie personen bestond: koningin Wilhelmina, kroonprinses Juliana en haar echtgenoot prins Bernard. De zwangerschap verliep niet bepaald zonder zorgen. Eind november 1937 botste vader Bernhard nabijDiemen met hoge snelheid op een zandauto.  Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, waar ook Juliana intrek nam. Het heeft enige tijd ernstig geleken (hij liep onder meer een schedelbasisfractuur en zware hersenschudding op), maar korte tijd na nieuwjaar waren de aanstaande ouders thuis op paleis Soestdijk.

Op 31 januari 1938 werd Beatrix op paleis Soestdijk geboren als oudste kind van prinses Juliana en prins Bernard. Via officiële bulletins werd gemeld dat een flinke dochter op maandagmorgen 9.47 uur was geboren. Het nieuws werd al snel via de radio verspreid. De volgende dag werd op paleis Soestdijk aangifte van de geboorte gedaan door de vader, in tegenwoordigheid van minister-president Colijn.] Bij deze gelegenheid werden de namen bekendgemaakt: Beatrix (zij die gelukkig maakt). Wilhelmina, naar koningin Wilhelmina, grootmoeder van moederskant. Armgard, naar prinses Armgard, grootmoeder van vaderskant.

De roepnaam zou Beatrix zijn. De vader zei verder dat de klemtoon eigenlijk op de a hoort te liggen, maar dat hij had besloten de klemtoon, in overeenstemming met het gebruik, op de e te leggen. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here