Les Misérables – Broodmagere Hugh Jackman vindt zingen angstaanjagend

Hugh JackmanHugh Jackman er tijden fysiek heel slecht aan toe, voor de film Les Misérables heeft de acteur veel moeten opofferen. Na maanden honger lijden en werkdagen van 16 uur is de première dan eindelijk in zicht. Vanaf 20 februari verschijnt Les Misérables op het witte doek. Toch is al dat leed niet voor niets geweest. Met een Golden Globe op zak en een Oscarnominatie in het vooruitzicht wordt Jackman goed beloond voor het intensieve werk dat hij verricht heeft voor zijn rol als Jean Valjean. Ondanks dat we hem in stoere actiefilms als Wolverine hebben gezien was Les Misérables één van Jackmans zwaarste films, zowel fysiek als emotioneel. In een openhartig interview vertelt Jackman hoeveel hij voor zijn rol van Valjean heeft moeten opgeven.

Les Misérables speelt zich af in het 19de-eeuwse Frankrijk en vertelt het betoverende verhaal van gebroken dromen en onbeantwoorde liefde, passie, opoffering en verlossing … een tijdloze hulde aan de overleving van de menselijke geest. Jackman speelt de ex-gevangene Jean Valjean, die al tientallen jaren achternagezeten wordt door de meedogenloze politieagent Javert (Crowe) nadat hij zijn woord gebroken heeft. Wanneer Valjean ermee instemt om voor Cosette, de jonge dochter van de fabrieksarbeider Fantine (Hathaway), te zorgen, veranderen hun levens voorgoed. Al klinkt het verhaal ontzettend zoetsappig, niets is minder waar!

Hugh heeft met het maken van de film een heftige tijd achter de rug. Niet helemaal onbegrijpelijk als je je bedenkt dat hij voor deze rol zo’n 15 kilo moest afvallen. Tom Hooper, de regisseur, wilde Jackman voor de film zo onherkenbaar maken dat men zou denken dat hij ernstig ziek was. Jackman concludeert “ Er waren momenten dat ik me afvroeg of ik niet teveel van mijn lichaam heb gevraagd”.

Voor de film at en dronk de acteur soms 36 uur lang bijna niets. Hij werd er duizelig en misselijk van en was amper aanspreekbaar. Jean Valjean zou zo overtuigend moeten overkomen dat de gevangenisstraf van 19 jaar rechtstreeks van zijn gezicht af te lezen zou zijn. Jackman verklaart “Ik denk dat ik het publiek daarvan wel heb kunnen overtuigen, al vraag ik me af of ik soms niet teveel van mijn lichaam heb geëist”. De eerste 10 kilo heeft Jackman eraf kunnen krijgen met een streng dieet en de sportschool. Voor de laatste 5 kilo heeft de acteur echt moeten lijden, “het niet eten en drinken is een oude truc van bodybuilders om ingevallen ogen en wangen te krijgen”, iets wat Jackman goed gelukt is. Het bezorgde hem hoofdpijn en vanwege de honger en dorst werd het acteren hem soms heel lastig gemaakt. Naast het acteren onder deze omstandigheden werd van de acteur ook nog verwacht live te zingen tijdens elke take. In het video-interview vertelt hij hoe erg hij er tegenop zag, “Live zingen is angstaanjagend”, maar hierdoor is juist het leed dat Jackman heeft ondergaan tijdens het filmproces nog beter in zijn stem te horen.

Ook had Hugh het moeilijk met de afwezigheid van zijn familie tijdens het filmproces. “Mijn familie is bijna altijd bij me op de set, maar deze keer niet”. Met een on-hollywoods huwelijk van 16 jaar, 2 kinderen en een hechte band met zijn vader is Jackman een echt familiemens. Nadat zijn moeder het gezin verliet toen hij 8 jaar was, is zijn vader altijd een rots in de branding geweest. Zo vertelt Hugh “Met elke belangrijke beslissing die ik in mijn leven maak denk ik aan wat mijn vader in zo’n situatie zou doen”.

Toch twijfelde hij geen seconde of hij de rol van Jean Valjeans wilde spelen, “Alle opofferingen zoals de hoofdpijn, duizeligheid en mijn humeur zijn het allemaal meer dan waard geweest”. Eén ding staat vast, Hugh Jackman heeft zich voor meer dan de volle 100% ingezet voor Les Misérables en het eindresultaat mag er zijn! Wil je met eigen ogen zien hoe Hugh Jackman zijn Golden Globe heeft verdiend? Vanaf 20 februari draait Les Misérables in de bioscoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here