Leerlingen negatief over homoseksualiteit

holebi

Aalst (redactie/mas) Van alle middelbare scholieren in Nederland houdt tweederde afstand van homoseksuele medeleerlingen of ze voelen zich onzeker over contact met hen. Dat is één van de voornaamste uitkomsten van een onderzoek van EduDivers. Ook valt op dat jongeren grote moeite hebben met scholieren die afwijken van het normgedrag voor jongens of meisjes. Zou het in Vlaanderen anders zijn?

EduDivers, het kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit, onderzocht de houding van middelbare scholieren ten opzichte van homo’s en lesbiennes. Ze troffen een zeer homofobe houding aan. 32 procent van de ondervraagden wil in de pauze niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten.

Jongeren blijken grote moeite te hebben met meiden die zich stoer of mannelijk gedragen en jongens die meisjesachtig gedrag vertonen. “De opmerkingen van de scholieren maken glashelder dat afwijken van jongens- of meisjesachtig normgedrag tot grote weerstand leidt onder pubers. ‘Mietjes’ of ‘manwijven’ moeten ze niet,” zegt EduDivers-directeur Peter Dankmeijer.

Niet welkom op school
Eén op vijf leerlingen stelt dat homoseksuele leerlingen niet welkom zijn op school. Een even groot deel zou geen vriendschap sluiten met hen of samen huiswerk willen maken. Een derde vindt dat homoseksualiteit niet algemeen acceptabel is en 15 procent noemt het zelfs een “seksuele afwijking”. 22 procent denkt dat openlijk homoseksuele leerlingen op hun school gepest zouden worden.

Bron: EduDivers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here