Sint-Gillis krijgt wooncomplex personen met een handicap

categorie_8

Brussel (redactie/mas) Deze namiddag heeft Brigitte Grouwels (CD&V), VGC-Collegelid bevoegd voor Welzijn, officieel de eerste steen gelegd van het nieuwbouwproject van vzw De Lork in de gemeente Sint-Gillis.

In de Bronstraat komen 30 residentiële opvangplaatsen voor personen met een handicap. De totale kost van de nieuwbouw gelegen in de Bronstraat in Sint-Gillis bedraagt 3,65 miljoen euro. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) steunde deze nieuwbouw met een investeringssubsidie van 1 miljoen euro. Het wooncomplex opent de deur in het voorjaar van 2014.

Met het nieuwe gebouw wil De Lork 10 extra plaatsen creëren in de residentiële opvang voor personen met een handicap. 20 cliënten die nu in de Jean Robiestraat in Sint-Gillis wonen, verhuizen mee naar de nieuwbouw. De vzw kiest bewust voor een nieuwbouw om de bewoners langer begeleid te laten inwonen. Veel van de (oudere) bewoners hebben immers nood aan aangepaste residentiële opvang en het gebouw in de Jean Robiestraat is  niet meer aangepast aan de noden van de cliënten.

De Lork koos voor drie aparte appartementen: twee voor 12 personen en één voor 6 personen. Hierdoor kan de vzw diversifiëren in de ondersteuningsintensiteit in functie van de behoefte van de gebruikers.

Vzw De Lork biedt in de gemeente Sint-Gillis al meer dan 20 jaar ondersteuning aan volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke handicap. De vzw De Lork heeft de afgelopen jaren haar aanbod al meer dan verdubbeld van 25 plaatsen woon- en activiteitenbegeleiding naar een 65 tal cliënten in 2013. De vzw biedt intussen ook diensten aan in Brussel-centrum en Molenbeek.

Minister Brigitte Grouwels verklaarde aan Belg.be: “Dit soort van initiatieven zijn in Brussel een absolute must. Tot voor kort beschikte onze hoofdstad maar over slechts een beperkt aantal opvangvoorzieningen voor volwassenen met een handicap. Gevolg was dat deze mensen noodgedwongen moesten uitwijken naar opvangplaatsen buiten de hoofdstad.”

“Voor mij is het onaanvaardbaar dat personen met een handicap, omwille van het gebrek aan aangepaste voorzieningen, uit Brussel worden verdreven. In het Brussel waar ik van droom, moeten Nederlandstaligen immers in de eigen stad terecht kunnen voor een kwalitatieve dienstverlening in eigen taal.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here