Moest VEB een privébedrijf zijn, het was al lang failliet

‘Als het Vlaams Energiebedrijf (VEB) een privébedrijf zou zijn, was het al lang failliet’. Dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Irina De Knop vandaag in het Vlaams Parlement. “Meer dan een jaar na zijn oprichting is het nog steeds niet duidelijk wat het VEB moet gaan doen. En dat ondanks een toelage van € 250 miljoen”.

In 2009 werden nog grootse doelstellingen gepland voor dit VEB. Zo zou het een grote speler moeten worden op het vlak van energievoorziening. Ondertussen blijft van dat voornemen niets meer over. Sterker nog: een jaar na zijn definitieve oprichting staat het nog steeds niet vast voor welke projecten het VEB nu wel moet dienen. Het lang verwachte businessplan dat hier duidelijkheid over zal scheppen, is nog steeds niet af.

Volgens Irina De Knop bewijst dit nogmaals dat het VEB een lege doos is. “Ik heb nog geen enkel concreet project te horen gekregen waarin de creatie van deze peperdure instelling een meerwaarde betekent. De vage opdrachten die door minister Lieten naar voor zijn geschoven, zoals energiebesparingen in overheidsgebouwen, kunnen perfect uitgevoerd worden door bestaande overheidsinstellingen als het Vlaams Energieagentschap en de Participatiemaatschappij Vlaanderen.”

Minister Lieten kondigde vandaag in het parlement aan dat het VEB ook een rol kan spelen bij de renovatie van sociale woonheden. “Opnieuw een opdracht waar al een instelling voor bestaat. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) neemt die taak al waar”, merkt De Knop op. “Het is duidelijk: dit VEB heeft geen plan, geen doelen en geen nut. Als het een privébedrijf was, zou het al lang failliet zijn. De enige concrete realisatie is de politieke benoeming van een CEO; een N-VA’er nota bene.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here