Oilsjt: De Loge in de stoet met National Geographic: The life of the Bonobo

Loge groepsfoto 2013 (1)

Aalst (carnaval/stas) “De Loge” werkt dit jaar samen met National Geographic en brengt THE Life OF THE BONOBO. Het wordt op 10 februari een uniek spektakel in de straten van Aalst.  

In een oase van rust (-95 db) brengen zij een beeld van één van hun primaten “De Bonobo”. Voor wie deze dieren nog niet kent, straks meer.

De Bonobo “een mensaap” staat van alle diersoorten het dichts bij de mens en is een evolutionaire aftakking van een gemeenschappelijke aapachtige voorouder van de mens. Bij de bonobo’s is het net zoals bij de mensen “de vrouwtjes zijn er baas”. Zij hebben een sterke relatie met en besteden veel aandacht aan elkaar.Om deze onderlinge relatie te bevestigen doen deze vrouwtjes het veel vaker met elkaar dan met de mannetjes.

Even verdiepen. De Bonobo (Pan Paniscus) is een mensaap en daarmee één van de primaten. De Bonobo is een evolutionaire aftakking van een gemeenschappelijke aapachtige voorouder van de mens. Seksualiteit is zeer gebruikelijk bij de bonobo’s en niet alleen voor voortplanting. Zo komt het bijvoorbeeld niet zelden voor dat twee vrouwtjes hun genitaliën tegen elkaar aanwrijven in een soort pseudocopulatie.

Ook seksueel gedrag tussen mannetjes en met nog niet geslachtsrijpe jongen komt voor, evenals oraal-genitaal en manueel-genitaal contact en masturbatie. Een andere bijzonderheid is dat bonobo’s vaak in de missionarishouding en in diverse andere posities paren en daar ook anatomisch op zijn aangepast. In het verleden is men er wel van uitgegaan dat alleen bij mensen die houding voorkwam.

De reden van dit uitgebreide seksuele gedrag is ongetwijfeld sociaal. Seksueel gedrag wordt gebruikt om vrede te stichten, spanning binnen de groep te verlagen en vriendschappen te smeden. Bonobo’s zijn zeer intelligent net als de andere mensapen. Bij andere dieren, zoals walvissen, dolfijnen en olifanten is het moelijker om de intelligentie vast te stellen. Volgens onderzoek uit 2010 kunnen bonobo’s door met hun hoofd horizontaal te schudden duidelijk maken dat ze het gedrag van een soortgenoot afkeuren.

Mogelijk is dit schuddend gedrag gelinkt aan het schudden om nee te zeggen bij mensen, een quasi universeel gedrag. De Loge geeft u de mogelijkheid deze primaten in 3D high definition van nabij te bestuderen. Mogen wij u echter vragen ze niet te voederen, afstand te houden en bij eventuele occasionele benadering kalm te blijven. De Loge kennende, zal het er weer bosj op zijn. En er is nieuw ‘bloot’ vlees bij De Loge. Niet te missen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here