Nederlandstalig onderwijs Brussel kan 700 kinderen meer inschrijven

logo brussel onderw

Brussel (redactie/mas) Net voor de inschrijvingen in het kleuter en lager onderwijs van de Nederlandstalige scholen in Brussel beginnen doen alle basisscholen de optelsom van hun totale capaciteit. Uit die telling blijkt dat er weer 700 kinderen meer naar een Nederlandstalige school zullen kunnen gaan in het schooljaar 2013-14.

De inschrijvingen voor de Nederlandstalige basisscholen zijn op 7 januari begonnen. Omdat er steeds meer vraag is van de ouders dan aanbod van de plaatsen, heeft de VGC een zorgvuldige stand van zaken opgemaakt van het aantal beschikbare plaatsen per school. In totaal zullen 31.355 kinderen naar de basisschool kunnen gaan.

Ter vergelijking:

In 2011-2012: 29.596 plaatsen beschikbaar voor de inschrijvingen

In 2012-2013: 30.654 plaatsen

In 2013-2014: 31.335 plaatsen.

Toen Guy Vanhengel in de jaren zeventig leraar was in de Kakelbontschool in Laken, moest hij zelf nog kinderen gaan ophalen met de auto, om genoeg kindjes in de klas te hebben. Nog niet langer dan vijf jaar geleden moest Guy Vanhengel nog de strijd aangaan tegen de sluiting van Nederlandstalige scholen in Brussel, – hij is daarvoor zelfs tot bij kardinaal Danneels gaan pleiten om zijn geestesgenoten te vragen de scholen open te houden –  terwijl toen al duidelijk was dat in Brussel steeds meer kinderen geboren werden.

In afwachting van een consensus over de nood aan uitbreiding van de bestaande capaciteit, investeerde de VGC in het verfraaien van de scholen en het ter beschikking stellen van containerklasjes om de bestaande schoolgebouwen en infrastructuur tip top in orde te brengen. De zogenaamde ‘inbreiding’ in scholen – het herinrichten van bestaande klassen en gebouwen – bracht alvast 367 extra plaatsen op in 26 basisscholen.

Vanaf 2010 kon de focus zich verleggen van het streven naar mooie aangepaste klasjes naar de bouw van extra klasjes.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here