PS, MR en FDF schrik van N-VA in meerderheid in Brussel

nva brussel

Aalst (redactie/stas) De Moeder aller verkiezingen in 2014 zijn nog meer dan 15 maanden verwijderd, maar dagelijks worden de gemoederen al wel ergens verhit. Nu bij de Brusselse Franstalige partijen. 

Als N-VA ‘incontournable’ wordt bij de Brusselse gewestverkiezingen in 2014 zou die partij de Brusselse instellingen kunnen blokkeren. Dat vrezen MR, PS,  en FDF, die willen anticiperen op dat scenario.

Op basis van de recentste peilingen zou N-VA vijf zetels halen in het Brussels parlement. Tel daarbij de twee zitjes van Vlaams Belang en de Vlaamse nationalisten komen op twee zetels van een meerderheid in de Nederlandse taalgroep.

Haalt N-VA, al dan niet samen met Vlaams Belang, negen zetels dan kan er geen Brusselse regering komen zonder N-VA en kan er geen beslissing genomen worden zonder het akkoord van een partij die pleit voor meer Vlaamse inbreng in de hoofdstad. Bij meerdere Franstalige partijen bestaat de vrees dat N-VA haar positie zou gebruiken om aan te tonen dat het Gewest niet werkt.

“We moeten ons voorbereiden op extreme situaties zoals de blokkering van de Brusselse instellingen door N-VA”, zei Brusselse first PS-lady Laurette Onkelinx  zaterdag in Le Soir.

De FDF-topman, Mangain, wil ook de taalgroepen afschaffen. “Dat wil niet zeggen dat we de Nederlandstaligen uitsluiten van het bestuur, integendeel. We maken enkel komaf met de logica van twee aparte groepen. Dan kunnen we werken met een politieke meerderheid zoals elders. Het zou ook de gelegenheid zijn om het aantal ministers en parlementsleden te verminderen.”

Om het rondje comleet te maken, pleitte Didier Reynders (MR) op zijn beurt voor overleg tussen de Franstalige partijen “om een Franstalige reactie voor te bereiden.” Volgens Reynders hoeft dat debat niet publiek gevoerd te worden. “Ik hoop dat de overtuiging voldoende sterk is om tot één standpunt te komen.”

In Brussel worden de messen al gewet. Zoveel is duidelijk. En wie zal de winnaar zijn van dit één tegen allen beleid? Ja, juist…..

 

 

Bert Anciaux (SP.A) vindt dat de Franstaligen een onderscheid moeten maken tussen N-VA en Vlaams Belang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here