SP.A-voorzitter Tobback heeft er veel goesting in

download (23)

Brussel (redactie/mas) In zijn nieuwjaarsspeech in de Leuvense universiteitshallen wenst Bruno Tobback iedereen een jaar vol goesting. Goesting om de dingen in beweging te zetten, de uitdagingen aan te pakken en de wereld een beetje beter te maken.

“Vandaag ben ik trots op wat onze regering in het voorbije jaar heeft neergezet. Er werden twee opeenvolgende begrotingen opgemaakt in evenwicht, ondanks grote economische moeilijkheden in heel Europa. Daar mogen we gerust wat meer trots op zijn. En terwijl in bijna alle landen in Europa de armoede toeneemt zijn we erin geslaagd om ze bij ons zo goed als stabiel te houden en in Vlaanderen zelfs te laten dalen.”

“Na jaren van discussies werden eindelijk knopen doorgehakt over de sluiting van de nucleaire centrales en de stap naar een nieuw en toekomstgericht energielandschap. Op het kleinere niveau zijn we er in geslaagd een échte markt voor gas en elektriciteit te creëren. En honderdduizenden Belgen, gezinnen en kleine bedrijven, hebben dat ondertussen ook op hun factuur en in hun portemonnee gevoeld.”

In de aanpak van fiscale en sociale fraude zijn we eindelijk echt beleid gaan voeren. De miljoenen euro’s die dat ondertussen oplevert kan u in de begroting terugvinden. Allemaal euro’s die we niét aan u als brave belastingbetaler moesten vragen.”

“Ik heb een tip voor de parketten om overlast te bestrijden. Wie vindt dat er teveel busjes met vreemde nummerplaten rondrijden die kan best beginnen met op te treden tegen schijnzelfstandigheid en ongecontroleerde onderaannemers in sectoren zoals de bouw. Dat zal niet alleen snel het aantal van die busjes verminderen, het is vooral een duwtje in de rug van bona fide Belgische werknemers én ondernemers in die sectoren.”

“Het is hoog tijd om opnieuw te investeren in nieuwe ideeën en nieuw beleid die voor toekomstige generaties jongeren, werknemers, ondernemers en uiteindelijk gepensioneerden een perspectief bieden. Sommigen denken dat dat antwoord zal voortvloeien uit staatshervormingen. Ik denk dat ze dwalen. Confederalisme is voor de staatkunde geworden wat Tijgerbalsem is voor de geneeskunde: het schijnt te helpen tegen alle kwalen, maar niemand kan zeggen waarom dat zo is of zelfs maar gewoon wat erin zit.”

“Ik wil het debat over de arbeidsmarkt van de toekomst niet overlaten aan zij die het inperken van de lonen van topmanagers tegenhouden maar wél met veel vuur pleiten voor het verlagen van de minimumlonen. Uit de crisis geraken zal van iedereen inspanningen vragen. Maar die opofferingen mogen niet alleen komen van de jongste, de minst opgeleide en de meest kwetsbare werknemers en gezinnen.”

“We hebben ook nood aan een fiscale hervorming. Waarmee we een eind maken aan onze status van fiscaal paradijs voor de Depardieus en Arnaults die alles hebben maar niks willen bijdragen. Uit de reacties van sommige partijen blijkt dat ze het zelfs een goeie zaak vinden dat geld hebben in dit land voordeliger is dan voor je geld werken.”

“De dagelijkse politieke strijd mag dan gaan over wat ons scheidt, maatschappelijke keuzes moeten in de eerste plaats gaan over dat wat we delen. De stem van de sociaal-democratie is daar vandaag meer dan ooit in nodig en onze ambitie moet zijn om ze helder en duidelijk te laten klinken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here