BATIBOUW 2013: terugkeer naar de stad met hernieuwbare energie

Batibouw_Paleis 5_kleiner

Brussel (redctie/stas) Op een zeer druk bijgewoonde persconferentie stelde Geert Maes, Algemeen Directeur van organisator FISA, deze namiddag de thema’s, evenementen en toekomstige blikvangers van BATIBOUW 2013 voor. Het aftellen naar de 54ste editie van BATIBOUW is dus begonnen.

Van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart 2013 zwaaien de deuren van ’s lands grootste en belangrijkste beurs in de bouw-, renovatie- en woonsector opnieuw open. Bijna 1.000 exposanten stellen dan hun meest innovatieve producten voor, zodat alle paleizen van Brussels Expo gevuld zullen zijn. De gehele bouwsector kijkt er alvast reikhalzend naar uit.

Drie centrale thema’s lopen als rode draad doorheen deze 54ste editie. Het eerste thema van BATIBOUW 2013 is terugkeer naar de stad. Mensen gaan letterlijk dichter bij elkaar wonen. Open gaten in de stad worden opgevuld. Industriële sites worden heropgebouwd en omgetoverd tot volledig nieuwe wijken. Er wordt bovendien steeds vaker aan ‘samenhuizen’ gedaan en hoogbouw is geen vies woord meer. Maar ook buiten worden inspanningen geleverd, denk maar aan creatieve, gedeelde stadstuintjes en het succes van groendaken.

Deze laatste zijn ongetwijfeld duurzaam en ecologisch verantwoord. Logisch, want het zijn niet enkel de bebouwbare gronden die steeds schaarser – en dus duurder – worden. Ook aan energie hangt een steeds steviger prijskaartje. Het besef dat men naar een duurzamere bouw moet is intussen wel volledig ingeburgerd, zowel bij de bouwende en renoverende bevolking als bij de politici. Hernieuwbare energie speelt daarbij een cruciale rol, en is meteen het tweede thema van deze editie. De toekomst ligt bij hybride toestellen, die fossiele brandstoffen combineren met hernieuwbare energie, maar die ook warmte en koeling kunnen opwekken.

Wie denkt aan leven in de stad denkt aan het energieke en het bruisende, maar ook aan drukte en de stress van de dagelijkse rat race. Echt tot rust komen is dus een ongekende luxe, waarvoor men de omstandigheden binnenshuis zelf moet creëren. Steeds vaker zien we bijvoorbeeld dat de slaapkamer, dressing en badkamer daarom tot één grote ruimte worden omgevormd, een eenheid waar ouders zich – los van de kinderen – in alle rust kunnen terugtrekken, maar waar toch alle multimedia aanwezig zijn. De slaapkamer wordt dus meer en meer een leefruimte. Vandaar dat als derde thema wordt gekozen voor van stress naar zen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here