Voorwaarden sociale leningen worden rechtvaardiger

bouwplannen_jpg_245x400_upscale_q85

Aalst (redactie/mas) De toekenning van een sociale lening wordt eenvoudiger, transparanter en rechtvaardiger. “Met dit ruggensteuntje kunnen mensen met een bescheiden inkomen toch een huis kopen of renoveren”, zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche.

“In economisch onzekere periodes, wanneer banken minder snel hypothecaire leningen toestaan, wordt het zeker voor mensen met een bescheiden inkomen steeds moeilijker om een eigen huis te kopen of hun huis te renoveren”, legt Freya Van den Bossche uit.

“Een eigen woning is nochtans de meest zekere investering en de beste garantie tegen armoede. Daarom verhoogden we vorig jaar al het beschikbare budget, wat 7,5 procent meer sociale leningen mogelijk heeft gemaakt. Ondertussen hebben, dankzij zo’n sociale lening, al meer dan 55.000 Vlaamse gezinnen met een bescheiden inkomen toch de aankoop of verbouwing van hun huis kunnen betalen.”

Nu vereenvoudigt minister Van den Bossche ook de procedure om een sociale lening aan te vragen. Over de inkomensgrens en de gezinssamenstelling bestond soms onduidelijkheid. En tot nu toe reikten zowel de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) als het Vlaams Woningfonds (VWF) sociale leningen uit, wat soms voor verwarring en onzekerheid zorgde. “Het vorige systeem was af en toe te weinig transparant en niet meer helemaal aangepast aan de maatschappelijke realiteit”, aldus Van den Bossche.

“De nieuwe regeling is rechtvaardiger en klantvriendelijker: iedereen wordt gelijk behandeld en niemand hoeft zich zorgen te maken of hij gekozen heeft voor de juiste lening. De procedure zal eenvoudiger te volgen zijn en vlotter verlopen, en de betrokken instellingen kunnen efficiënter werken. En door het gelijk maken van de voorwaarden bij het VMSW en het VWF krijgen mensen vanaf nu automatisch de goedkoopste lening.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here