Oilsjt: Open Brief van Carnavalist tot in de Kist. Vie va Vastelauved!

541023_397849590304716_1839483698_n

Aalst (carnaval) Open brief, In naam van alle aangesloten groepen willen wij, vzw Carnavalist tot in de kist – het verbond van Aalsterse carnavalgroepen, volgende mededeling doen.

Wij, de gepassioneerde carnavalisten, ontwaakten dinsdag weer met een kater. Neen, niet na een feestnacht waar het bier weer rijkelijk vloeide, niet na Strobbesiaanse taferelen, zoals Dimitri Verhulst die in De Helaasheid Der Dingen maar al te graag aan de kaak stelde, maar wel na een zoveelste eenzijdige berichtgeving in de nationale media over ons volksfeest.

Tuurlijk zijn er excessen waarover sommigen zich dienen te bezinnen. U hoort het goed, “sommigen”, want, beste dames en heren van de pers. Het zijn die “unhappy few” die uw voorpagina’s halen, zij zijn het waarvoor u telkens weer uw cameralens oppoetst. “Wie ze zijn en wat ze doen, wat hen dreef”, waren vragen waar tot 20 jaar terug Paul Jambers een antwoord moest op vinden. “Op sensatie belust”, letterden veel van uw collega’s in hun opiniestukken. “Gefundenesfressen voor die vermaledijde commerciële zender”. Bedenkelijk dat een dergelijke reportage van dat allooi, anno 2013, nu primetime op Canvas haalt vindt u niet?

Wij vinden het alvast tijd om u een andere spiegel voor te houden. Die van een carnavalsfeest van honderden families die, ongeacht wat de weergoden in petto hebben, maandenlang in de weer zijn in de hallen. Vrouwen die maanden op voorhand op zoek gaan naar de gepaste stof, tientallen rijmelaars die in de pen kruipen op zoek naar de nieuwste carnavalshit, materiaal voor een cd, die de verenigingskas moet spijzen.

“Dat allemaal voor drie dagen zuipen, denkt u?” Wel neen, dat allemaal voor maanden verbondenheid, samenwerken voor éénzelfde doel, een mooie wagen, een sjiek kostuum, een lach op het gezicht van de duizenden toeschouwers van onze stoet. Bouwvakker, stukadoor, apotheker of dokter, zoonlief, papa, opa. U vindt ze allemaal verenigd in onze carnavalsgroepen. Carnavalsgroepen waarvan de leden vaak uw pintje serveren tijdens uw zomerfestival of de kerstparade begeleiden waar u en uw kinderen staan naar te kijken – dat brengt immers geld in het laatje – carnavalsgroepen die met de opbrengst van hun cd’s goede doelen steunen, carnavalisten die zorgen voor een kerstfeest voor kansarmen.

Maar laten we ook hen niet vergeten die werken tijdens de drie zotte dagen. De mensen van de whiskey-brigade bijvoorbeeld, die getooid in carnavalskledij toezien op het geldende alcoholverbod bij jongeren onder de zestien. De mensen van de dienst stadspromotie die in samenspraak met de brandweer tal van vergaderingen beleggen en in overleg met de groepen de nodige krijtlijnen trekken voor een feest waar iedere rechtgeaarde Aalstenaar jaar in en jaar uit, en quasi dag in dag uit voor werkt. Laten we ook niet vergeten dat carnavalisten zelf ijveren voor een veilig en positief carnaval.

Daarom zeggen wij van het verbond “Carnavalist Tot in De Kist” voor eens en voor altijd “Vie va Vastelauved”: hier is geen plaats voor de “V for Vendetta”.

Wij hopen van ganser harte dat ook deze kant van de carnavalsmedaille eens de nationale media haalt en danken u voor uw genuanceerde berichtgeving in de toekomst. Wij hopen bovendien dat u volledig en juist citeert als u deze tekst wenst te gebruiken en geen losse passages waardoor een totaal ander beeld wordt neergezet.

Met hoopvolle groeten,

Vzw Carnavalist Tot in De Kist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here