FEESTJAAR VOOR SINT-JAN BERCHMANS IN DIEST

diest

Brussel (redactie/stas) Monseigneur Leon Lemmens, de hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, heeft gisteren zondag het feestjaar voor de 125ste verjaardag van de heiligverklaring van Sint-Jan Berchmans ingezet met een plechtige eucharistieviering in een afgeladen Sint-Sulpitiuskerk.

Bij die gelegenheid werd ook het reliekschrijn opnieuw ingezegend. De plechtigheid gaf het startsein voor een Sint-Jan Berchmansjaar met een uitvoerig aanbod van activiteiten met betrekking tot liturgie, verkondiging, diaconie, cultuur en communio.

Volksheilige
Jan Berchmans werd in 1599 geboren in Diest en in 1616 trad hij toe tot de jezuïeten. Het korte leven van de heilige sluit aan bij de onstuimige dynamiek van zijn tijd. Hij droomt ervan als missionaris in het woelige Europa of aan de overzijde van de oceanen te getuigen van het Evangelie. Hij bereidt zich daarop vanaf 1619 in Rome voor. Ziekte maakt in de zomer van 1621 onverwacht een einde aan zijn leven. Jan Berchmans werd in 1865 zalig verklaard door paus Pius IX. In 1888 werd hij heilig verklaard door paus Leo XIII.

Sint-Jan Berchmans blijft boeien en uitdagen
Mgr. Leon Lemmens, die tijdens de viering de kazuifel droeg die de paus 125 jaar geleden droeg bij de heiligverklaring van Jan Berchmans: “Door zijn vroege dood ging de levensdroom van Jan Berchmans niet in vervulling. Maar de medestudenten, professoren en kardinalen die hem in Rome gekend hadden, waren diep onder de indruk van zijn briljante intelligentie, zijn affectieve rijpheid, zijn geestelijk leven en mystieke eenheid met God. Vierhonderd jaar later blijft deze Diestenaar ons boeien en uitdagen. Jan Berchmans boeit omdat hij een man van zijn tijd was, een man uit één stuk, met een edelmoedig levensdoel. Hij wilde niet voor zichzelf leven, maar voor de anderen. En al evenmin wilde hij uit zichzelf leven, maar vanuit die grote liefdestroom die God is. Daarom is het een goede zaak dat we een jaar lang Jan Berchmans speciaal gedenken. We zijn er blij om, want zijn manier van leven blijft boeien en uitdagen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here