Column: De warme madame in Sarah Smeyers

sarah

Column: Gans Vlaanderen en omstreken zat en zit met schrik. Wat gaat dat worden in Aalst, zeker op sociaal gebied? Iedereen volgt met argusogen Karim -hier spreekt men Nederlands- Van Overmeire. Nu nog meer sinds we weten dat hij twee ex-Vlaams Belangers en ex-Vlaams Blokkers op zijn kabinet heeft.

Is het kabinet van Caroline Verdoodt een pretkabinet, het kabinet van Van Overmeire is een Blokkabinet. Maar geen paniek, het zijn bekeerlingen. ’t Begint daar op een missionaire kerk te lijken bij de N-VA met al die bekeerlingen. Alleen weet elke gelovige, of hij Rooms, Geus of Moslim is, dat je moet opletten voor bekeerlingen en late roepingen. Ze zijn altijd harder in de leer.

Wie onverdacht een madame van Aalst is, een Daensiste in de goeie betekenis van het woord, is Sarah Smeyers. Het lijkt een lichtgewicht als je ze ziet flaneren in de stad met haar moeder en haar kinderen, maar politiek weegt ze. Op Binnenlandse Zaken en Migratie in de Kamer kunnen ze er over meespreken. Als Sarah de passie preekt, minister let op uw woorden en vooral daden…

Ze is de nieuwe Social Lady of Aelst. Een geluk dat de Iron Lady de gemeenteraad voorzit. Je zou maar een Iron Lady in ’t OCMW krijgen. Na Vera Van der Borght, is ze de tweede madame aan de top van het OCMW. Met de ASZ-freule Daisy Van Gheit, de sterke tandem van het sociale beleid in Aalst. Ach ja, ‘k was hem bijna vergeten, kameraad Dylan Castaer zit op Welzijn. Maar dat duurt nog wel enkele studiedagen en moedersadviezen voor dàt een concrete invulling krijgt.

Maar het komt goed, sust Ann Van de Steen. Zij kan het weten als rechter linkerhand van den burger in ’t schepencollege. Ziet ge ze al in de maandagstoet rijden, de twee tandems, D’Haese-Van de Steen en Smeyers-Van Gheit?  ’t Is te hopen dat de CD&V geen punaises gooit. Ze zouden durven. Oppositie JJ zou er nog niet aan durven denken, welopgevoed als hij zou zijn.

Sarah Smeyers is nog niet zo een kwaaie als de vakbondskreeften en -oesters van het Volkshuis denken. “Veel dank aan mijn voorganger Patrick De Smedt, die een andere politieke overtuiging heeft dan ikzelf, maar door vriend en vijand wordt erkend als een integer man met een groot hart voor de sociale problematiek in Aalst.” Wie dat publiek over zijn lippen krijgt is toch geen slecht mens. ‘k Heb het JJ nog niet horen zeggen over zijn drie schepenen die er niet meer zijn…

Dames en heren, ik kan mij inbeelden dat hier vandaag mensen zijn met een klein hartje. Verontruste Aalstenaars die zich zorgen maken over de toekomst van het sociaal beleid in onze stad. Ik zou zelf ook bang zijn, als ik alles zou geloven wat in de kranten staat. U heeft heel wat kunnen lezen over de N-VA. Asociaal. Kil. Harteloos. Discriminerend, racistisch zelfs. Neen het zijn niet mijn woorden. De woorden komen van, ja, Sarah Smeyers. “Ik kan u vandaag geruststellen. Het verschil tussen “links” en “rechts” is volgens mij niet “meer” of “minder” sociaal, maar wel op welke manier je dan sociaal bent. We hebben vaak hetzelfde doel, alleen een andere manier om daar te geraken.”

Het is waar dat een nieuwe bestuur andere accenten legt. Maar het wordt niet minder sociaal. Misschien wel anders sociaal. Ze willen sociale grondrechten garanderen, maar aanvullen met een verhaal van persoonlijk potentieel: eigen verantwoordelijkheid om problemen te lijf te gaan. Zij zullen tegen 2018 twee nieuwe RVT’s realiseren, door de vorige ploegen reeds gepland weliswaar, maar ze willen ouderen ook alle kansen geven om langer thuis te blijven wonen.

Uit een gesprek met Sarah’ken, anders denken de mensen dat ik alleen maar lief lach naar haar echtgenoot,  wordt duidelijk  dat buurten met een sterke sociale mix beter zijn voor alle bewoners. Ze is er echt van overtuigd. Ze wil inzetten op het Nederlands, omdat de taal ons allemaal verbindt. Waren er geen socialisten die dat in de jaren ’30 reeds zegden? Was hij geen rector van de Universiteit in Gent?

Het wordt dus anders. En ik hoop dat het ook nog beter wordt.  Overhaast zal Sarah niet te werk gaan. Het is de aard van het beestje niet. Ze weet dat sociaal beleid niet door enkele mensen wordt  gemaakt.  Dat vraagt vele handen en vele hoofden.

Smeyers wil een beleid voeren samen met haar OCMW-personeel. Samen met de sector, met wederzijds respect.  Het nieuwe bestuur heeft niet de bedoeling om alles wat goed gaat zomaar over boord te zetten. Het OCMW van Aalst doet veel goeds, en zal dat blijven doen. Zie je Chris Borms en Daisy Van Gheit al dat sociale mee op een hoopje gooien? No Way. Je wilt geen klauwende Borms of  briesende Van Gheit tegen je hebben.

Wie Sarah kent als mens vertelt me dat het een warme madame is. Een madame die weet wat ze wilt, maar zijn er andere madammen in de politiek? Daar zitten al geen poesjes meer. Het zijn katten om niet zonder handschoenen aan te pakken. In elke partij.

We zijn verheugd om het warme hart van Madame Smeyers de komende zes jaar te mogen ervaren. En denk eraan Sarah, het is niet nodig te hopen om te ondernemen, noch te slagen om te ondernemen.

Willem de Zwijger.

Willem_de_Zwijger

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here