Boomplantactie aan het Moleneed

135 kinderen van de Wichelse scholen planten op maandag 14 januari 2013 bomen en struiken aan in het Moleneed. Het aanplanten van houtkanten met struiken en bomen aan het Moleneed maakt deel uit van het natuur- en landschapsherstel van de vallei van de Serskampse beek.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid verwierf de voorbije jaren grote delen in de vallei van de Serskampse beek (Wichelen, Wetteren, Lede). De bossen en velden in deze vallei hebben heel wat te bieden op ecologisch en recreatief vlak. Het ANB startte de voorbije jaren met werken om de natuur- én recreatieve waarde van het gebied te verhogen. Deze plantacties maken hier deel van uit.

De kinderen zullen samen een duizendtal bomen en struiken aanplanten. Zo helpen ze met het herstel van een kleinschalig landschap, dat rijk is aan kleine weilandjes, poelen en sloten, (knot)bomenrijen, houtkanten en bosjes. Het landschap aan het Moleneed is de jongste honderd jaar sterk aangetast door de mens. Door herstel van deze biotopen helpen de kinderen diersoorten in stand houden zoals salamanders, kikkers, enkele zeldzaam geworden vogels (steenuil, kerkuil,…) en zoogdieren zoals het ree, de wezel, de hermelijn, de vos,….

De Serskampse beek is het leefgebied van beschermde salamandersoorten zoals de alpenwatersalamander, de kleine watersalamander, de vinpootsalamander en de kamsalamander. Hoewel de salamander zich in poelen voortplant, moet hij ook deze houtkanten hebben om te overwinteren (in wortels, onder humus, takkenhopen).

De kinderen worden bij de plantacties begeleid door de boswachter. De struik- en boomsoorten die zullen aangeplant worden, zijn hazelaar, spork, meidoorn, sleedoorn, eik, kers, es, haagbeuk. Ze kunnen in de vallei van de Serskampse beek ook kennismaken met het Schotse hooglandrund. Dit runderras wordt vaak ingezet bij natuurbeheer en ziet er behoorlijk spectaculair uit met zijn lang rood haar en grote hoorns.

De plantacties gaan door aan de Braektestraat, ter hoogte van Moleneed. Er wordt zowel in de voor- en namiddag aangeplant tijdens de schooluren. Het gebied is een vallei en door hevige regenval is het terrein nat. Laarzen zijn dan ook must.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here