Vanuit Merelbeke met de milieuboot de Boven-Schelde verkennen, het kan

foto1 MB

Gent (redactie/mas) In het voorjaar 2013 organiseert De Milieuboot van 15 april tot 24 mei Educatieve Milieuboottochten op de Boven-Schelde, een boeiende en leerrijke verkenning van een prachtige rivier.

De milieuboot vaart maar om de vier jaar op de Boven-Schelde. Meevaren is dus een buitenkans om deze rivier op een aparte manier te ervaren! In de week zijn er Educatieve Milieuboottochten voor scholen. In het weekend en op woensdagnamiddag vertrekt de milieuboot vanuit Merelbeke, vaart tot Asper om terug te eindigen in Merelbeke. Iedereen is dan welkom: milieuraden, gezinnen, viendengroepen, families, verenigingen,…

Tijdens een tocht met de milieuboot gebeurt er veel meer dan wat varen. Zo maak je kennis met alle aspecten van de Boven-Schelde, het landschap in de omgeving en het leven op, om en in het water. De milieuboot is bovendien uitgerust met een laboratorium waar je kan helpen bij het bepalen van de
waterkwaliteit van de Boven-Schelde. In de tentoonstellingsruimte wordt dieper ingegaan op de invloed van onze leefwijze op de waterloop en zoeken we samen naar een meer milieubewuste omgang met water.

De Schelde van haar bron in Frankrijk tot aan de sluis van Merelbeke bij Gent heet de Boven-Schelde. De inrichting en het beheer van de rivier gebeurde in het verleden vooral in functie van de scheepvaart en de afvoer van oppervlaktewater (om overstromingen te voorkomen). In functie van de waterbeheersing worden de stuwen op de Boven-Schelde vernieuwd. Tegelijk worden vispassages aangelegd. Voor de steeds groter wordende vrachtschepen staat ook een aanpak van de verouderde sluizen op het programma. Maar deze multifunctionele waterweg is ook landschappelijk en recreatief van groot belang. De waterkwaliteit kan wel nog beter.

info: www.milieuboot.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here