‘Private rusthuizen nodig om vergrijzing aan te pakken’ zegt Vera Van der Borght (Open VLD)

vera VDBorght

Aalst (redactie/mas) Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght(Open VLD) heeft Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen(CD&V) aan de tand gevoeld over de uitlatingen van collega Kurt De Loor van Sp.a, die vorige week in de media een frontale aanval inzette op de private rusthuizen. Zij zouden volgens hem geen kwaliteitsvolle zorg en opvang bieden. “Onzin”, zegt Van der Borght, “bovendien hebben we de private sector nodig om de vergrijzing het hoofd te bieden.”

De zoveelste uithaal van De Loor naar de private rusthuizen komt er op een moment dat Vlaanderen voor gigantische uitdagingen staat. Vera Van der Borght: “Vlaanderen vergrijst in snel tempo. Er zijn nu al lange wachttijden voor een plaatsje in een woonzorgcentrum. We zullen alle partners op het terrein moeten verwelkomen als we alle ouderen die daar behoefte aan hebben straks een plaats willen geven. Deze problemen vormen als het ware een ijsberg waar deze Vlaamse Regering als een Titanic recht op afvaart. We moeten dus van koers veranderen. Ondernemers die investeringen willen doen in de ouderenzorgsector zou men moeten stimuleren, niet door het slijk halen.”

Hypocriete houding

Private rusthuizen bieden uiteraard kwaliteitsvolle opvang en zorg en zij worden ook als volwaardige spelers bij het beleid betrokken. De retoriek van De Loor staat in schril contrast met de realiteit. Vera Van der Borght: “De hypocrisie van deze Vlaamse meerderheid kan tellen. Zo ging Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen enkele maanden geleden nog naar de viering van 20 jaar Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg, een grote koepel van private woonzorgcentra in Vlaanderen. Eerder dit jaar was hij ook aanwezig op de eerste steenlegging van een commercieel woonzorgcentrum in Genk. Intussen vult ook Ethias haar vastgoedportefeuille aan met commerciële woonzorgcentra die ze vervolgens doorverhuren, iets waar ik de socialistische leden van de Raad van Bestuur nog geen enkele keer heb tegen horen protesteren.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here