Zelfde geluidsniveau op Vlaamse tv-zenders verbetert luistercomfort

Televisieprogramma’s op één, VTM, VIER, Canvas, 2BE, VIJF, Ketnet/Op 12, Vitaya, VTMKZOOM en JIM klinken vanaf 9 januari gemiddeld even luid. Wie voortaan zapt tussen de verschillende televisiezenders van VMMa, SBS en VRT zal niet langer het geluidsniveau van zijn televisietoestel moeten bijstellen. Wanneer een kijker overschakelt van een programma op VIER naar eentje op vtm of één, is er niet langer sprake van een geluidssprong. Zowel de programma’s op de verschillende Vlaamse zenders als de reclameboodschappen, aankondigingen, speciale effecten of live muziek klinken vanaf 9 januari altijd even luid, waardoor het luistercomfort voor alle tv-kijkers flink verbetert.

Tot op heden waren er niveauverschillen in het geluid van televisie-programma’s: zowel tussen verschillende programma’s op dezelfde zender, als programma’s op verschillende Vlaamse zenders. Vaak moest het volume op de televisietoestellen aangepast worden door de grote verschillen. Om het luistercomfort voor de Vlaamse tv-kijkers te verbeteren, bouwden de Vlaamse omroepen hun uitzendketens om met ‘loudness-processors’.

Vanaf 9 januari zullen VTM, VIER, één, 2BE, VIJF, Canvas, JIM, VTMKZOOM, Vitaya en Ketnet/OP 12 op hetzelfde gemiddelde geluidsniveau uitzenden. De omroepen laten bovendien meer plaats voor dynamiek: dat wil zeggen dat de Vlaamse zenders het audiosignaal laten ‘ademen’. Stemmen zullen niet druk of onnatuurlijk klinken. Een ontploffing in een actiefilm zal nog steeds tot zijn recht komen, en niet platgedrukt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here