Brussels gewest pakt leegstand boven handelsruimtes aan

Brussel (redactie/mas) Het Brussels Gewest telt heel wat winkels waarvan de bovenverdieping leegstaat en dus niet bewoond is. Een nieuwe studie toont aan dat zo’n 1.100 tot 1.650 gebouwen met zulke onderbezetting kampen, wat neerkomt op 2.300 tot 3.400 leegstaande verdiepingen boven handelspanden. Dat blijkt uit cijfers die Bianca Debaets(CD&V) opvroeg bij Christos Doulkeridis, Staatssecretaris bevoegd voor Huisvesting.

De onderbezetting varieert sterk van wijk tot wijk, zo blijkt uit de studie die de Staatssecretaris recentelijk liet uitvoeren. 12 wijken vertegenwoordigen 60 procent van de leegstand. In de Nieuwstraat wordt 68 procent van de verdiepingen boven winkels niet benut. In de Dansaertstraat is de leegstand dan weer nihil. De onderbezetting is het grootst in de winkelstraten van de tweede kroon, de Tongerenstraat in Etterbeek, het centrum van Ukkel of de Wayezstraat in Anderlecht.

Eigenaars die de verdiepingen boven hun winkels toegankelijk willen maken, kunnen nu reeds in 4 gemeenten (Brussel, Sint-Gillis, Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht) rekenen op een gemeentelijke premie voor het creëren van een gescheiden toegang. “Dat aantal moet omhoog”, aldus Bianca Debaets. “Leegstand in winkelstraten zorgt voor een gebrek aan sociale controle en geeft vooral ’s avonds een troosteloze en vaak ook onveilige indruk. Bovendien is de druk op de huisvestingsmarkt zo groot dat we ons in Brussel geen leegstand kunnen veroorloven.”

Het parlementslid roept daarbij op om in overleg te gaan met de gemeentes en om niet enkel financiële incentives toe te kennen maar eigenaars die leegstaande verdiepingen een nieuwe bestemming willen geven, ook te begeleiden. Hiertoe wordt binnen de gewestelijke administratie een cel opgericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here