Alle hens aan dek op Boegbeeldendag

Boegbeelden is een samenwerkingsverband tussen 21 projecten in de regio Scheldemond die bezig zijn met het behoud van maritiem erfgoed. De realisatie is in handen van vrijwilligers, soms aangevuld met specialisten. Met deze restauraties krijgt de maritieme geschiedenis een nieuw gezicht. Het initiatief tot Boegbeelden is genomen door de afzonderlijke partners, maar het is het Euregio secretariaat dat deze projecten aan elkaar koppelde. Daarmee ontstond een samenwerking onder de noemer Boegbeelden. In letterlijke zin staat een boegbeeld op de boeg van een schip. Het steekt de kop in de wind en richt de blik vooruit. Het staat daarmee symbool voor de standvastigheid van de schipper.

Op 20 mei zijn al deze projecten te bezichtigen tijdens de Boegbeeldendag. De meeste projecten liggen aan de Vlaamse en de Zeeuwse kust maar ook in het binnenland zijn er mooie realisaties te bezichtigen. Zo kan men op de Gentse Barge kennis maken met de ambachtelijke reconstructie van een 18de eeuwse historische trekschuit. Op het programma staat een lezing van de geschiedenis en de bouw van de Barge en een 2 uur durende vaart op de Leie, en dit voor een democratisch prijsje.

Maar er zijn de komende weken heel wat evenementen op en aan het water. Zo is er 'Weekend op de helling' in Dendermonde, Bruniversails te Bruinisse en de Folkloristische Havenfeesten te Blankenberge. Paradepaardjes zijn echter 'Oostende voor Anker' van 25 tot 28 mei en de Deltaweek (Zierikzee) van 30 juni tot 6 juli. Natuurlijk zijn er nog heel wat andere leuke evenementen die via de site www.boegbeelden.org te raadplegen zijn. Voor informatie over de vele mogelijkheden van Gentse Barge kan men ook terecht op ( www.gentsebarge.be )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here