Aalst – Prins carnaval 2005 en andere geruchten

Den Bart is de nieuwe prins carnaval 2005 in Aalst. Op het ogenblijk van de stemming waren er tweeduizend tweehonderd en veertien toeschouwers in de stemzaal aanwezig. Hij wist de harten te veroveren van bijna vijftienhonderd toeschouwers. Een regelrechte overwinning voor Bart.

Aalst carnaval 6-7-8 februari 2005.
Aalst ligt ongeveer halverwege de verbinding Brussel-Gent en is het meest bekend om zijn jaarlijks carnaval en zijn vete met de stad Dendermonde over de rechten op het Ros Beiaard en ook wel om zijn 'Zwarte Man', het standbeeld van Dirk Martens in het midden van de Grote Markt. Dirk Martens drukte het eerste boek met losse letters in de Nederlanden; hij was bevriend met Erasmus.

De de eerste officiële stoet dateert van 1923, maar origineel was de Aalsterse Carnavalstoet niet, er deden groepen mee van ver buiten de grenzen, fanfares en drumbands. Kortom er was weinig Aalsterse invloed aanwezig. Na de jaren '70 kwam er verandering in het carnavalgebeuren door de nieuwe burgemeester en carnavalist Marcel de Bisschop. Niet Aalsterse groepen werden geweerd uit de stoet zodat Aalst het huidig typische karakter kreeg met verwijzingen naar allerhande lokale en politieke gebeurtenissen.

De bekende schrijver Louis Paul Boon uit Aalst schreef: "Carnaval in Aalst moet ge niet zien. Dat moet ge meemaken. Ge moet u in oude vodden steken, een kapotte paraplu dragen en een stuk gordijn voor uw gezicht binden." Al 500 jaar viert men in Aalst de vastenavond. In het begin hield men die dag een steekspel op de Grote Markt. Het steekspel stond voor de strijd tussen vasten en vastenavond, tussen winter en zomer.

De eerste stoet trok er rond in 1851. Vanaf 1923 was er elk jaar een optocht. Die werd elk jaar mooier en groter, maar zeker niet origeneel. Vanaf 1953 verkoos Aalst een Prins Carnaval. Nadien kwamen de Bloemenfee, de dansemarietjes en Keizer Carnaval.

In 1957 kreeg de stad het Ros Balatum. Na de jaren '70 kwam er verandering in het carnavalgebeuren door de nieuwe burgemeester en carnavalist Marcel de Bisschop. Groepen die niet van Aalst waren werden geweerd uit de stoet zodat Aalst het huidig typische karakter kreeg met verwijzingen naar allerhande lokale en politieke gebeurtenissen.

Aalst kent ook de 'Vojl Jeanetten'. 'Vojl' is vuil. Het slaat op de vuile kleren en de gemene taal van de Jeanetten. Niet iedereen kon vroeger een kostuum huren. Ze droegen wat ze konden vinden. Dat waren versleten kleren van hun vrouw. Zo werden de 'Vojl Jeanetten' geboren.

Het volgende nieuws zullen we brengen over het Ros Balatum. We moeten nog wat onderzoeken, maar als de waarheid maar voor de helft klopt wat onze bronnen zeggen, zal het stuiven in Aalst. Jullie krijgen zeker de primeur. ( Wie meer weet over eventueel deze geruchten, mail naar redactie@belg.be )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here