Pieter Coecke(3): Een veelzijdig Aalstenaar ontdekte Europa

Kruisafname Pieter Coecke

 

Kruisafname Pieter Coecke
Kruisafname Pieter Coecke

Aalst (redactie/mas) Pieter Coecke werd te Aalst geboren op 4 augustus 1502, als zoon van Jan Coecke en Ida De Pauw. Hij stamde uit een voorname familie, waarin naast kunstenaars ook politici voorkwamen. Sommige bronnen vermelden zijn vader als ’schepen der stad Aalst’. Andere leden van de familie Coecke bezetten van 1601 tot 1680 onafgebroken schepenzetels in het stadsbestuur van zijn geboortestad Aalst.

De jonge Pieter was leerling van Barend van Orley te Brussel, één der belangrijkste kunstenaars uit zijn tijd (schilder, tapijtontwerper). Daarna trok hij allicht naar Italië om er zich verder te bekwamen. Zijn latere kunstuitingen waren in elk geval grondig doordrongen van een zuiderse renaissancegeest en hij sprak vlot Italiaans.

Rond 1525 vestigde de jonge kunstenaar zich te Antwerpen, waar hij huwde met Anna Mertens van Dornicke, dochter van de Antwerpse schilder Jan van Dornicke. Deze laatste leidde er een bloeiend schildersatelier en alles wijst er op dat Coecke medewerker werd in deze werkplaats.

Van Dornicke werkte niet meer op bestelling zoals vorige generaties schilders. Met zijn ateliermedewerkers vervaardigde hij voor de vrije markt bestemde schilderijen, die hij zelf te koop aanbood in een eigen ‘winkelruimte’. Hierdoor was de keuze aan onderwerpen van de schilderijen eerder beperkt: populair waren afbeeldingen van Maria met kind en ‘De Aanbidding der Koningen’.

Pieters echtgenote, die reeds rond 1528 overleed, liet hem twee zonen na: Peter en Michiel, beiden ook schilders. Door een buitenechtelijke relatie met Antonia van der Sant had Pieter Coecke nog twee zonen (Pauwel en Antoon, tevens schilders) en een dochter. Hierna huwde hij rond 1538 met Mayke Verhulst Bessemers, een bekende miniatuurschilderes uit Mechelen, die hem drie kinderen schonk waarvan een dochter Maaike later zal huwen met Pieter Bruegel de Oude.

Pieter Coecke overleed op 6 december 1550 te Brussel, en werd er begraven in de Sint-Gorikskerk. Een kerk die vandaag niet meer bestaat, midden op een eilandje van de Zenne stond. Vandaag vinden we er de Sint Gorikshallen terug. Zijn weduwe zette zijn activiteit als uitgever verder, terwijl zoon Pieter het schildersatelier overnam.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here