Christophe D’Haese is de 25ste burgemeester van Aalst

kristof

Aalst (redactie/mas) Christophe D’Haese is de 25ste burgemeester van Aalst. Toch als je begint te tellen vanaf het ontstaan van België in 1830. Hij is daarmee de vierde Vlaams-nationalist die de stad mag leiden, maar eigenlijk de eerste echt democratisch verkozen door de bevolking.

In 1925 was er een Vlaams-nationalistisch/Daensistische waarnemende burgemeester Karel Leopold Van Opdenbosch. Van Opdenbosch was onderwijzer. Hij heeft de resten van de Daensisten geleid in de jaren na de WOI, nadat de beweging duidelijk over haar hoogtepunt heen was.   Na de dood van de katholieke burgemeester Bosteels werd hij in 1925 waarnemend burgemeester. Nadat hij op 11 juli 1925 de Belgische vlag aan de pui van het stadhuis had vervangen door een leeuwenvlag, werd hij uit zijn schepen-  en burgemeestersambt ontzet door de provinciegouverneur.

Jaak Van den Berg was Vlaamsgezind burgemeester tijdens WOI. Victor Bocqué was de oorlogsburgemeester van WOII, die in tegenstelling tot zijn voorganger van WOI, wel een straat kreeg in Aalst. Mede met de steun van de socialisten.

Met D’Haese komt eigenlijk de eerste echt democratisch verkozen burgemeester in het Pieter Coekekabinet. D’Haese is een rasechte Aalstenaar uit het geslacht De Sadeleer van den Aalsterse Bon Marché in het Ghet van de Mert. De Molenstraat.

Hij studeerde in Aalst bij de Jezuïeten en nadien aan de Alma Mater in Leuven rechten. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Met D’Haese komt na dertig jaar Falluintjesbestuur opnieuw een echte Aalstenaar en carnavalist aan het roer van het vaak moeilijk  te besturen stadsschip.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here