10 einde- en nieuwjaarsvraagjes aan Sarah Smeyers (N-VA)

Belg.be legde aan de nieuwe OCMW-voorzitter van Aalst Sarah Smeyers (N-VA) 10 eindejaarsvraagjes voor.(mas)

1. Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar? De crisis stopt niet. Het krijgt niet altijd de aandacht die het verdient, maar op veel plaatsen groeit de miserie. Op sociaal vlak staan we voor grote uitdagingen, maar het maatschappelijk debat blijft vaak steken in verwijten en verdachtmakingen.

2. Wat vindt u het beste of slechtste radio- en televisieprogramma van 2012? “De Ochtend” van Radio 1 zet vaak de toon voor de rest van de dag. Ook een pluim voor Johny Vansevenant, die dit jaar helemaal terecht een eredoctoraat kreeg. Slechtste radio: de verkeersinformatie. Nooit eens goed nieuws.

3. Wat vindt u het beste boek van 2012? ‘Waarom je nóóit moet liegen’ (Sam Harris), een heel dun boekje – maar eentje dat je aan het denken zet. En vol goede tips voor politici.

‘Altijd iets’ (Joachim Pohlmann), een roman die zich afspeelt in het Vlaanderen van nu. Soms akelig herkenbaar, maar wel heel erg goed. Een boek dat onder je vel kruipt.

‘Ook de afbreker bouwt op’ (Louis Paul Boon), kon in het Boonjaar niet ontbreken. Het is een verzameling van columns: ideaal voor tussendoor. Allemaal typisch Boon, maar nooit twee keer hetzelfde.

4. Wat vindt u de beste film of serie van 2012? Beste series: Borgen (zeer politiek), Clan (zeer vrouwelijk) en Quiz me quick (zeer Vlaams).

Films: ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Intouchables’ (zeer ontroerend)

5. Wie was voor u de meest markante man of vrouw van 2012? Marieke Vervoort: één brok inspiratie. Zij toont dat je heel veel kan (over)winnen, als je maar doorzet en nooit opgeeft. Ze gaf ons ook een van de mooiste televisiemomenten van het jaar: haar oerkreet toen ze goud had gewonnen op de 100 meter rolstoelsprint.

Bij de mannen: Kamiel Sergant, die zelfs bij koninklijke onderscheidingen volledig zichzelf blijft.

Ook allemaal mannen en vrouwen van het jaar: de werknemers van Ford Genk en al die anderen die door de
crisis hun baan verloren hebben. Ik wens hen veel goede moed en snel een nieuwe start.

6. Wie krijgt van u een rode kaart voor wat hij of zij deed in 2012? Koning Albert, die zelfs in een periode van vrede en verzoening erin slaagt om Vlaamse oppositiepartijen te linken aan het fascisme. Zo een staatshoofd zou voor mij voor eeuwig bankzitter mogen zijn.

Lance Armstrong, die ons vele mooie sportmomenten heeft afgenomen nu aan het licht is gekomen dat hij zijn zeven Tourzeges gewonnen heeft op een oneerlijke manier.

7. Wat was voor u een persoonlijk hoogtepunt in 2012?

De verkiezingsoverwinning van N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober was een mijlpaal. In twaalf jaar tijd van onder de kiesdrempel naar meer dan 30%: ook in Aalst heeft de overtuiging gewonnen. Dankzij het vertrouwen van de kiezer nu de kans om echt iets te veranderen in onze eigen stad.

8. Wat is het eerste dat in 2013 moet gebeuren? Een frisse nieuwe wind door het OCMW laten waaien. Houden wat goed is, verbeteren wat beter kan. We gaan ons best doen om alle misbruiken aan te pakken, zodat de gemeenschapssteun kan gaan naar wie het écht nodig heeft.

9. Mocht u kunnen toveren, wat zou je direct veranderen in Aalst? Het is geen geheim dat er veel (verdoken) armoede is in Aalst. Als ik dan toch kan toveren, zou ik dat eerst de wereld uithelpen. Voor de werklozen: een vaste baan met een goed loon en toffe collega’s. Voor de senioren: een waardige oude dag. Voor de nieuwkomers: een eigen plaats in onze Aalsterse samenleving. Voor de alleenstaanden en hulpbehoevenden: vele helpende handen.

10. Wie wenst u wat toe voor 2013? Alle Aalstenaars: een nog mooiere, nog warmere stad waar het goed leven is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here