Column: Bestuursakkoord is ajuinsoep maar zonder kaas en croûtons

Column. Twee maanden hebben ze in de potten geroerd in Aalst. Voor een bestuursakkood à la carte.  Nen Aalstersen hutsepot is het niet, maar het scheelde niet veel. Het is dan toch een lekkere ajuinsoep geworden. Maar de kaas en de broodkorstjes, neen die zijn er niet bij… hier en daar wel een stukje aangebrande ajuin.

En of er Aalsterse vlaai gaat komen, ze willen wel, dat in elk geval, zeker Christophe D’Haese en Ann Van de Steen. Maar als Ilse Uyttersprot de  oven teveel openmaakt, is de kans groot dat de vlaai mislukt. Ja, Aalsterse vlaai is een specialiteit van Aalst. Dat zijn geen ovenkoeken uit de Falluintjes.

Bij N-VA geloven ze nog steeds in de kracht van verandering, als moeten ze opletten dat die kracht geen pluimgewicht wordt. Het idealisme in de geesten is er. Ongetwijfeld. Maar op papier is er niet zoveel van te zien. Een mooie tekst. Zou  er nog aan mankeren dat een schepencollege dat voor de helft uit advocaten en voor de helft uit Vlaams-nationalisten bestaat geen schoon stukje Nederlands proza kan schrijven.

En nu Bart De Wever van zijn adviseurs het latijn achterwege moet laten, gaan ze er in Aalst aan beginnen. Nec Spe, Nec Metu. ’t Is te hopen dat het bij de lijfspreuk van Filips II blijft. Want als D’Haese ook zijn streken en karakter overneemt, dan zijn we gereden. Als er nu enen de tsjeeverij uitgevonden heeft, dan wel dienen Filips II. Vorig maand leek het op Nec Spa, Nec Metu. Maar nu is het al meer Nec Spe, Nec CD&V.

Het scheelde volgens de engelbewaarders van Filips II maar een haar of er was een andere coalitie. Maken ze bij de sp.a vooral buiten de partij veel lawaai, ja, waarom als je dit akkoord ziet liggen, dan is het bij de CD&V vooral binnen in de partij dat het des tsjeeven is. Meerdere keren de onderhandelingen verlaten, moeilijk doen, nog eens moeilijk doen. D’Haese was bijna bij een cardioloog in het ASZ te rade gegaan, om te weten wat… Als jezuïetenproduct weet hij al langer dat paternosters lezen niet helpt. Zelfs geen kaars in de kapel van de Werf.

Zes jaar lang was het de fout van paars. Maar nu was er geen paars. Wie zijn fout is het nu? Ja, geel en rood zijn de kleuren van Filips II, daar is eigenlijk geen oranje bij nodig. Dat was toch de kleur van de vijand. Ja, mijn kleur…

Dat het bijna Aalstersen Hutsepot was, hoeft dan ook niet te verwonderen, hoe goed D’Haese ook zijn best doet om er een goed nieuwsshow van te maken. En dan verschieten ze op Moorsel Kaalberg dat ze wat moeten wachten op een kabinet…  Advocaten ondereen, dat is ook een kinderbende. Als het dan ook nog eens polletiekers zijn, is het ver een kindercreche. Maar er zitten er in de gemeenteraad die verstand hebben van kindercreches. Dat moet wel goed komen.

Alleen blijft de vraag: waarom zijn er twee bestuursakkoorden? Een gekuiste  versie voor de pers en een gedetailleerde versie waar twee maanden bloed, zweet en tranen voor nodig was. Want over de persversie kun je wel niet veel ambras maken. Taalkundig wel, maar creatief veel minder. Zoveel nieuws staat er niet in. Hier en daar een detail. Een intentie. Maar veel lazen we zes en twaalf jaar terug ook al. Het lijkt alsof D’Haese de pluimen van wat de liberalen ooit in gang hebben gezet, op zijn hoed wil steken. Maar dat is altijd zo. Er zijn weinig coalities die kunnen oogsten wat ze zelf gezaaid hebben. En ze moeten nu nog oogsten van onder Anny III. Onder Ilse I is er niet zoveel gezaaid… tenzij ambras.

Er komt een crematorium, maar het staat er niet. Er komt een Nieuw Administratief Centrum, maar waar staat er nog niet. Er komen aangepaste naambordjes, maar het staat er niet. Carnaval is het belangrijkste feest voor Aalst en voor ons toerisme. Maar wat en hoe? Ze zijn content als ze carnaval gaan kunnen houden zoals het nu is…  Hallo? Ik die dacht dat verandering vernieuwing zou zijn. Maar zo lijkt het wel meer op achteruitgang.

Maar er is hoop. Dat adviesraden worden geherwaardeerd. Ja, dat mag wel eens, want de laatste zes jaar was dat gene vetten, globaal genomen. Zelfs het gefrustreerde Feestcomité gaan ze herdenken. Ofwel weten ze het al, ofwel willen ze het nog niet zeggen. Maar ge zou u gaan afvragen wat ze eigenlijk twee maanden gedaan hebben… buiten eerst rood sussen en nadien de bokken aan boord houden.

Die twee hebben elkaar wel gevonden. N-VA en SP.A.  Ze gaan samen een OCMW-mandaat delen.  CD&V gaat daarvoor bij de oppositie aankloppen. Ook niet alledaags in de politiek. Verleysen verlaat de CD&V omdat hij het daar kotsbeu was, de sex inbegrepen. En nu worden het gezworen kameraden. Politiek en logica zullen nooit matchen…

En voor al de liberalen die JJ de rug toegekeerd hebben en D’Haese, Blommaert en ‘een schelleken meer’ gevolgd zijn naar de N-VA: er komt geen belastingsverhoging. En de personeelskosten worden afgebouwd. Niet met een bloedbad van afdankingen, maar door gepensioneerden niet te vervangen…

En ‘hier-spreekt-men-Nederlands’ Van Overmeire zou wel eens meer kunnen betekenen voor het museum in zes jaar, dan de afgelopen 30 jaar samen. Ja, Boon is er net geweest, daar zijn we even vanaf. Maar Daens komt weer. Hadden we het niet voorspeld. Er is al een bejaardenclubje volop met de voorbereiding bezig… En er komt een Pieter Coecke jaar. Een cultuurproject dat Aalst kan overtreffen. Tot buiten de Vlaamse landsgrenzen. Om nog te zwijgen over de Vlaamse Feestdag dat eindelijk een echte feestdag gaat worden…. En de Cirk! mag blijven. Het negatieve er over tijdens de verkiezingen hebben ze ingeslikt.

Het wordt zes jaar lang een geel-rode as in Aalst die voor de krijtlijnen gaat zorgen. Zoveel wordt duidelijk. Van de Steen ontfermt zich wel over Iwein Le Roi. Dat komt goed. Maar wie Uyttersprot in het gareel gaat houden? Misschien eens bij de prinsengarde advies inwinnen…

Maar denk eraan, het is zelfs in Aalst niet nodig te hopen om te ondernemen, noch te slagen om te volharden.

Willem De Zwijger.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here