Geen tsunami van kerksluitingen: herbestemming ligt niet voor de hand

Aalst (redactie/mas) In 2013 moeten alle kerkbesturen plannen indienen over de bestemming van hun kerken maar de gevreesde golf van kerksluitingen komt er niet aan, aldus Kerk & leven.

Een tsunami van kerksluitingen is niet op komst, al is er binnenkerkelijk heel wat in beweging. Er wordt een kerkenplan opgesteld maar dat gaat uit van wat er pastoraal nodig is. Als het pastorale plan klaar is zal men bekijken welke infrastructuur men nodig heeft. Momenteel denken alle bisdommen aan pastorale eenheden met een centraak kekgebouw met volledig liturgisch aanbod naast gespecialiseerde kerken.

Het aanvoelen dat veel parochiekerken zelden worden gebruikt strookt niet met de werkelijkheid. Iets meer dan de helft is ook open buiten de eredienst. Toch zullen kerkgebouwen worden gesloten of een nevenbestemming krijgen.

Volgens Jan Jaspers van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) zullen echter slechts weinig kerken een herbestemming krijgen omdat aan een herbestemming een fors prijskaartje hangt. Slopen ligt al evenmin voor de hand omdat veel hedendaagse kerkgebouwen beschermd zijn als monument, luidt het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here