KATHOLIEKE KERK SAMEN MET VAKBONDEN EN KLEINE ZELFSTANDIGEN IN DE BRES VOOR ZONDAGSRUST

Aalst (redactie) De Italiaanse katholieke Kerk, de vakbonden en verenigingen van kleine zelfstandigen bundelen hun krachten om de zondagsrust te redden. Daarmee reageren zij op de plannen van premier Mario Monti. Die wil een nieuwe wet laten stemmen waardoor winkels voortaan ook buiten de toeristische centra op zondag kunnen geopend zijn.

Premier Monti hoopt zo een impuls te geven aan de Italiaanse economie. De drie partners lanceerden vorige maand een campagne tegen de zondagsopening. Voor hun petitie hopen zij ruim 50.000 handtekeningen voor de zondagsrust samen te brengen.

Eerder werd in Brussel al een gelijkaardig samenwerkingsverband van Kerken, organisaties en vakbonden uit 27 landen boven de doopvont gehouden. Dat initiatief wil de zondag als een van de pijlers van een sociaal Europa beschermen tegen de groeiende druk van de 24-uureconomie.

De journalist Mimmo Muolo van de krant ‘Avvenire’ schrijft in zijn pas gepubliceerde boek ‘Le feste scippate’ (‘De gestolen feestdagen’) dat de 24-uureconomie waarbij zeven dagen op zeven moet worden gewerkt een nieuw systeem van meesters en slaven tot stand brengt. “Werknemers komen steeds onder druk te staan om op zondag te arbeiden, waardoor zij niet langer tijd hebben voor hun familie en andere sociale activiteiten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here