boek: Graven van Vlaanderen

Aalst (redactie) ‎”Vlaanderen is een kind van de zee. Het werd geboren uit hartstocht, groeide op met bruut geweld en sloeg wild om zich heen. Maar zodra het volwassen was, werd het geweld aan banden gelegd, stroomde de rijkdom binnen en werd Vlaanderen een voorbeeld voor naburige landen. Die waren echter jaloers en inhalig, sloegen Vlaanderen murw en roofden het leeg. Toch zou Vlaanderen overleven, met trotse koppigheid en soms met de moed der wanhoop”. Zo lezen we in het boek

Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan 500 jaar duren vooraleer het graafschap overging in Bourgondische handen. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.

Lees over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. Reis mee naar de Artesische heuvels of het verre Jeruzalem en beleef van op de eerste rij de spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde. Voel mee met de gravinnen, die dikwijls als gewonde leeuwinnen moesten vechten voor het behoud van hun kroost en van hun vaderland.

Edward De Maesschalck is doctor in de middeleeuwse geschiedenis. In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt hij voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen. Een waar huzarenstuk. De  vele vertaalde fragmenten uit kronieken, brieven en andere historische documenten verlenen aan het werk een bijzondere authentieke toets en geven je het gevoel alsof je er zelf bij was. De Maesschalck schreef eerder al het succesvolle De Bourgondische vorsten 1315-1530, in feite een vervolg op dit werk.

Een schitterend kijk- en leesboek!

ISBN nummer :
978 90 5826 901 0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here