Aalst: het bestuursakkoord komt er aan… op onnozele kinderen

Aalst (redactie) Het was vorige week zo goed als in kannen en kruiken. Intern. Maar nu wordt het ook openbaar. Op het naamfeest van de ‘Onnozele kinderen’ zoals ze in Aalst zeggen, 28 december, wordt het akkoord die de nieuwe burgemeester Christophe D’Haese afsluit met CD&V, SP.A en zijn eigen N-VA voorgesteld aan de pers. 

Hij zal het akkoord voorstellen samen met Ilse Uyttersprot van CD&V, Ann Van de Steen van SP.A en Karim Van Overmeire van N-VA. Officieel is het wachten tot vrijdag, maar nu reeds wordt duidelijk dat het ‘Vlaamsche’ niet zo Vlaams zal zijn als eerst aangekondigd. Ook in het OCMW zal er geen bloedbad komen zoals sommigen vrezen.

Vanaf vrijdagnamiddag brengt Belg.be u meer details over hoe Geel-Oranje-Rood, de vurige coalitie, zeg maar, Aalst zullen besturen de komende zes jaar. Wordt het een onschuldig akkoord of één zoals ze het in Aalst benoemen?

ONNOZELE KINDEREN

Ah, ja, Onnozele kinderen komt van Onschuldige kinderen. Op 28 december viert men in de katholieke kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op gezag van koning Herodes werden vermoord. De Onschuldige Kinderen.

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door (en geïntegreerd in) de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om hun lied te zingen. Dit bedelen om snoep en geld gaat terug op het kinderbisschopspel.

Bij het kinderbisschopspel werd tijdens de Vespers onder het Magnificat onder de scholieren een kinderbisschop gekozen. Deze jongen trad dan enkele dagen in klooster- en kapittelkerk als bisschop op. Met een groep kinderen als aanhang ging hij bij hoogstaande personen van kerk en gemeente eten en kreeg daar ook kleine geschenken. Ook verkleedpartijen hoorden bij het feest en er werden geschenken gegeven aan de koorknapen. In veel gezinnen mag het jongste kind kiezen wat er die dag gegeten wordt.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here