Aalst: eerste Kerst-in-de-stad voor wie het moeilijk heeft een succes

Aalst. (redactie) De grote zaal van de Brug op de Aalsterse rechteroever liep vol met moeders met kinderen, ouderen, alleenstaanden, gezinnen die moeten rekenen om toe te komen,… De kerstman zag dat  het goed was. De organisatoren hadden ingeschat dat er minder volk zou komen omdat er geen voedselbedeling was. Maar meer dan 150 man kan er wettelijk ook niet zitten in de Brug. 

In 10 dagen slaagde een groep vrijwilligers, voor elkaar onbekend, er in een Kerst-Inn te organiseren. Zo wilden ze de traditie die Kamiel Sergant met zijn Mensen Helpen Mensen startte 21 jaar terug, verder zetten. Met de in Aalst traditie geworden discussie in het schepencollege, kregen de organisatoren in laatste instantie de infrastructuur ter beschikking van de Brug. In 10 dagen werden sponsors voor gratis soep, koffie, frisdrank, broodjes, taarten, snoep, geschenkjes voor de kinderen, muzikale optredens,  gevonden…

Kerst in de Stad liep gesmeerd. Maar de rijkelijk gesubsidieerde welzijnsorganisaties in de stad  zagen het zelf niet zitten met Kerst het 21 jaar oude feest over te nemen. Vera Van der Borght (Open VLD) hekelde de inzet zelfs op de gemeenteraad. Zelfs bepaalde politieke partijen zagen achter het hele opzet een politieke zet, ook al kwamen er mensen van verschillende ideologie en filosofie samen, gewoon omdat ze het hart op de juiste plaats hebben en vonden dat er op Kerstdag zelf wat moest gebeuren…

Ze kenden elkaar niet vriendschappelijk tot ze aan  kerst-in-de-stad begonnen. Er waren zelfs verenigingen die weigerden om flyers uit te delen aan hun eigen cliënten. Maar Kerst-in-de-Stad geloofde in de zaak en ging door. Zelfs de VRT-redactie ontdekte dit pluralistisch feest en zakte af naar de Denderstad.

Het lukte… met dank aan de vele kleinere en grotere sponsors. Anoniem. Zelfs de optredens van weleer waren terug, met leuke liedjes, al waakte Kerst-In-De-Stad er over er geen carnavalsfeest van te maken. Kerst is kerst. Carnaval is carnaval. In Aalst is dat niet altijd gemakkelijk. Een stad waar zo goed als alles carnaval is.

Kerst-in-de-stad heeft de intentie verder te gaan. Er komt een vzw. Ze gaan in februari starten om Kerst-in-de-Stad 2013 gestalte te geven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here