Kerstcantaten van Sigiswald Kuijken zijn aanrader

Aalst (redactie) Sinds een hele tijd is Sigiswald Kuijken er van overtuigd dat Johann Sebastian Bach de meeste, zo niet alle cantates componeerde voor een solistische bezetting die ook de koorpartijen voor zich nam. Juiste visie? 100% overtuigd ben ik nog niet maar dat Bach zich al te dikwijls met zeer weinig muzikale bezetting moest behelpen, laat geen twijfel.

Het orkest La Petite Bande telt voor deze opname van Gelobet seist du, Jesu Christ 17 instrumentalisten en 4 solozangeres. Kuijken geniet vandaag de luxe (mogen we dit zo stellen?) te kunnen kiezen uit zeer goede stemmen, een genot dat Bach niet altijd kende. Hoe dan ook, we krijgen vier cantates voor de kersttijd die we minder of zelfs nooit te horen krijgen omdat nu eenmaal het Kerstoratorium de bovenhand haalt. Dat dit laatste beroemd is, is zeer goed maar de cantates die op deze cd staan, moeten er niet meteen voor onderdoen wat de  compositorische kwaliteit betreft. Deze cd is alleen daarom al een verrijking van het aanbod.

Soms menen we eens een zwevende stem te horen in deze opname en dat mag in feite niet maar dat is dan het enige dat een minpunt krijgt al moeten we nog steeds wennen aan het feit dat de koorpartijen door de solisten worden gezongen. Zou het echt niet mogen met een klein koor waar elke stem twee zangers kent? Sigiswald Kuijken zal ons antwoorden: “Absoluut niet”…

De solisten, sopraan Gerlinde Sämann, alt Petra Noskaiova, tenor Christoph Genz en bariton Jan Van der Crabben presteren net als het hele ensemble zeer goed. Er wordt trouw gemusiceerd en Bach is alomtegenwoordig. Kuijken maakt er niet zijn ding van, hij doet alles wat kan om zo eerlijk mogelijk Bach in al zijn kleuren te laten weerklinken. Dat maakt het luistergenot alleen maar groter. Genieën als Bach moet je immers niet gaan ‘interpreteren naar deze tijd’ of wat ook.

La Petite Bande zet door, ook zonder subsidies en deze cd is een kroon op 40 jaar werk en schenkt de wereld deze mooie cd bij de intimiteit van de donkerste dagen van het jaar. (LVM)

Gelobet seist du, Jesu Christ (BWV 91), Selig ist der Mann (BWV 57), Süβer Trost, mein Jesus kömmt (BWV 151) en Das neugeborne Kindelein (BWV 122) zijn de vier kerstcantaten die La Petite Bande in de reeks cantates van Bach ‘Cantates for the complete Liturgical Year’ registreerde bij het Duitse label Accent.

Weihnachts-Kantaten, La Petite Bande –– Johann Sebastian Bach BWV  91 – 57 – 151 – 122 — Volume 14 in de reeks ‘Cantates for the complete Liturgical Year’ — Accent ACC 25314

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here