Oudste foto’s Belgische kustduinen gevonden

Gent (redactie) De Panne is al jaren eigenaar van enkele honderden 19de-eeuwse foto’s. Maar dat het om een volstrekt unieke verzameling gaat, wist ook het gemeentebestuur niet. Het is één van de onverwachte resultaten van het nieuwste boek over De Panne “In het zand geschreven. De duinen van de Westhoek. Een geschiedenis”, dat in oktober werd voorgesteld in het bezoekerscentrum ‘De Nachtegaal’.

De fotocollectie bevat onder meer een 150-tal beelden uit de periode 1870-1890. Daarop zijn het oude vissersdorp van De Panne, het strand en de duinen vastgelegd. Er is vooral aandacht voor de zee, het landschap en het sociaal realisme rond visserij. Allemaal beelden die behoren tot het
alledaagse leven.

“De foto’s werden al gebruikt in diverse publicaties over de geschiedenis van De Panne en zelfs in de tentoonstelling over de aankomst van Leopold I in Adinkerke en Veurne. We beseften echter niet dat we over zo’n uitzonderlijk waardevolle fotocollectie beschikken”, vertelt Geert Vanthuyne, diensthoofd cultuur van De Panne, die gelukkig al jaren zorg draagt voor dit waardevolle erfgoed.

“Toen ik de foto’s één voor één bekeek, wist ik meteen dat dit het werk van een goede fotograaf moest zijn”, legt Alexander Lehouck uit. Hij is medeauteur van het boek over de Westhoekduinen. Lehouck reconstrueerde daarin de archeologische campagnes in de Westhoekduinen en botste in zijn zoektocht op deze fotocollectie van Donny. “Hoewel de naam Donny in De Panne natuurlijk goed bekend is, had ik de link met François Donny, een bekende Gents amateurfotograaf, nog niet
gelegd.”

François Donny (Oostende 1822 – Gent 1896) was professor scheikunde aan de Universiteit Gent. Hij was in 1874 één van de stichters van de “Association Belge de la photographie”, de Belgische vereniging voor fotografie.

Donny was als scheikundige vanaf de jaren 1850 betrokken bij de ontwikkeling in de pioniersjaren van de fotografie. Hij genoot al faam door zijn prachtige foto’s van de Gentse binnenstad in de periode 1850-1860. Nu blijkt hij ook in De Panne, waar hij een verblijf had, het dagelijks leven
vastgelegd te hebben.

“Die foto’s liggen hier al ettelijke jaren, maar hoe ze precies hier op het gemeentehuis van De Panne terecht kwamen, weten we niet. Ze waren er al toen ik hier begon te werken. Wellicht zijn ze ooit door de familie aan de gemeente geschonken”, aldus Geert Vanthuyne.

“De foto’s zijn ook van grote betekenis voor de Gentse geschiedenis”, meent Pieter-Jan Lachaert van het stadsarchief Gent. “Wij zouden de beelden graag digitaal willen toevoegen aan het familie- en bedrijfsarchief van Donny” dat wij hier bewaren. We hebben met De Panne al contact opgenomen om de beelden kwaliteitsvol en volledig gratis bij ons te digitaliseren”, aldus Lachaert.

Het boek “In het zand geschreven. De duinen van de Westhoek. Een geschiedenis”, waarin heel wat van de foto’s zijn opgenomen, is een indrukwekkende uitgave in eigen beheer van Hans Berquin. Het boek telt 304 pagina’s, is rijk geïllustreerd en stijlvol uitgegeven (gebonden editie met harde kaft en stofwikkel in een fraai afgewerkte box), en wordt ook vergezeld door een bijlage met een rijke selectie kaarten, historische documenten en nog veel meer.

Info: Het boek is te koop aan de prijs van 75 euro. Alle gewenste informatie is te verkrijgen via de website http://www.inhetzandgeschreven.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here