Nieuwe BTW regeling: UNIZO vraagt bevestiging overgangsperiode

UNIZO vraagt een formele bevestiging van de overgangsperiode voor de nieuwe BTW regeling. Die zou er komen vanaf 1 januari 2013, het moment waarop de nieuwe regels inzake btw en factuur ingaan en zou, volgens de informele bronnen, aflopen op 31 december van datzelfde jaar. De aangepaste Belgische wet is een omzetting van de Europese Factureringsrichtlijn en heeft tot doel de uitreiking van elektronische facturen te bevorderen. Deze aanpassing heeft echter ook enkele nadelige gevolgen, zo is de factuur geen basis meer voor de opeisbaarheid van de BTW. Dat zorgt er onder meer voor dat wanneer de leverancier een voorschotfactuur uitreikt, hij de btw wel moet doorstorten, maar de leverancier nog geen btw in aftrek kan nemen.

Ook boekhoudprogramma’s moeten zich hier nog aan aanpassen. Deze gevolgen zijn zo ingrijpend dat een inwerkingtreding op 1 januari te veel problemen met zich zal meebrengen. “De omzetting is een goede zaak, maar de overgangsregeling is tegelijkertijd noodzakelijk om de praktische gevolgen van de wetgeving te kunnen implementeren,” reageert UNIZO. UNIZO drong daarom aan op uitstel van de inwerkingtreding van de regels rond de opeisbaarheid van de btw.

Tot 31 december 2012 wordt de btw opeisbaar ofwel op het moment van de levering van het goed of de verrichting van de dienst, ofwel op het moment van een gehele of gedeeltelijke betaling of uitreiking van een factuur vóór de levering van het goed of dienst. Vanaf 1 januari 2013 valt de factuur weg als moment van opeisbaarheid van de btw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here