BASILIEK VAN HALLE SLUIT TWEE JAAR VOOR RENOVATIE

archief stas

Aalst (redactie) De bekende basiliek van Halle sluit begin januari, vermoedelijk op de dag na Driekoningen, voor twee jaar wegens restauratiewerken in het kerkgebouw. De basiliek is aan de buitenkant vrijwel volledig gerestaureerd. Die werken namen bijna vijftien jaar in beslag. Nu volgt de restauratie van de binnenkant. 

Koster Jos Maillard vertelt: “De muren worden schoongemaakt en hersteld waar nodig, net als zwikken, pilaren en bogen. Hiervoor mag er niets in het kerkgebouw achter blijven. De basiliek herbergt heel wat kostbare kunstschatten, het gevolg van eeuwenlang een geliefd bedevaartsoord te zijn. De kostbaarste kunstwerken zijn al uit de basiliek gehaald en tijdelijk ondergebracht in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.”

“De zwarte Onze-Lieve-Vrouw blijft in Halle. Tijdens de restauratiewerken komt vooraan in de basiliek een kleine ruimte waar mensen even kunnen bidden en verpozen. Hier komt een nis achter glas. Ook de legendarische, ontelbare kanonballen waarmee Halle ooit werd bekogeld, blijven in de basiliek. Die kanonballen liggen achter tralies. Daar kunnen we gewoon zelfs niet aan om ze te verhuizen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here