Onveiligheidsgevoel bij tieners op bus en tram

Uit een studie van de Universiteit Gent blijkt dat de helft van de jonge tienermeisjes bang is op de tram of de bus. Een derde van de jongeren blijkt ook daadwerkelijk al slachtoffer te zijn geweest van geweld. Het Open Vld-partijbestuur is bezorgd over deze hoge cijfers en vraagt dat er een overleg komt tussen de federale minister van Binnenlandse Zaken en de regionale ministers van mobiliteit en onderwijs. “We mogen niet aanvaarden dat jonge tieners elke dag met schrik de bus of tram opstappen naar school”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Er bestaan geen wonderoplossingen voor dit probleem, maar dat betekent niet dat we er niets tegen kunnen doen. Een overleg tussen de verschillende ministers is een eerste stap.” Open Vld betreurt de te defensieve reactie van De Lijn en zal ook een intern overleg organiseren met haar burgemeesters en bevoegde schepenen om na te gaan wat de steden en gemeenten kunnen doen.

De krant De Standaard maakt vandaag de resultaten bekend van een bevraging van de Universiteit Gent bij 1.031 Gentse jongens en meisjes uit de eerste graad middelbaar onderwijs die vaak de tram of bus nemen. Daaruit blijkt dat één derde van deze tieners het afgelopen jaar minstens één keer te maken kreeg met geweld. Bij de meisje is dat bijna de helft. Het gaat daarbij meestal om diefstal, intimidatie of pesterijen. Ook het onveiligheidsgevoel bij de tieners ligt schrikwekkend hoog. Eén meisje op twee zegt een ‘hoog tot zeer hoog” gevoel van angst te hebben op de bus of de tram.

Overleg als eerste stap naar maatregelen

“De resultaten maken ons bezorgd”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Er bestaan geen wonderoplossingen. Maar dat betekent niet dat we ons moeten neerleggen bij de hoge angstcijfers bij tieners. We mogen niet aanvaarden dat jonge tieners elke dag met schrik de bus of tram opstappen.” Daarom vraagt Open Vld dat er snel een overleg komt tussen de federale minister van Binnenlandse Zaken en de regionale ministers van mobiliteit en onderwijs. “Zo een overleg kan alvast een eerste stap zijn om te komen tot een pakket aan maatregelen die de criminaliteit en het angstgevoel moeten tegengaan.” Open Vld-Kamerlid Bart Somers zal alvast de vraag stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken, terwijl Vlaams parlementslid Marino Keulen de Vlaamse ministers van mobiliteit en onderwijs hierover zal ondervragen. “Het gaat in deze studie om cijfers uit Gent, maar niet wijst erop dat de situatie in andere steden beter zou zijn”, aldus Somers en Keulen.

“Wat De Lijn ook zegt, elke tiener die bang is om de bus of tram te nemen, is er één te veel”

In een reactie op deze cijfers wijst de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn op eigen cijfers waaruit zou blijken dat de meeste jongeren wel tevreden zijn. “In plaats van een cijferdiscussie te starten, moet iedereen met open geest nagaan welke extra maatregelen er mogelijk zijn om de veiligheid en het veiligheidsgevoel op bus en tram te verbeteren”, zegt Rutten. “Er is een probleem en dat moeten we durven erkennen en aanpakken. Wat De Lijn ook zegt, elke tiener die bang is om de bus of tram te nemen, is er één te veel.”

Ook steden en gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen

Open Vld blijft niet bij de pakken zitten en organiseert ook zelf een overleg over dit probleem. “In de komende weken organiseren we een overleg met onze burgemeesters en bevoegde schepen”, zegt Rutten. “Doel is om na te gaan hoe ook onze steden en gemeenten maatregelen kunnen nemen om het onveiligheidsgevoel tegen te gaan. Dit is een probleem waar iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen, op alle niveaus.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here