Militairen blijven uitgesloten van politieke mandaten

Militairen mogen ook in de toekomst niet deelnemen aan parlementsverkiezingen. De zeer strikte regels die er voor zorgen dat vandaag quasi geen militair een lokaal politiek mandaat opneemt, blijven ook wat ze zijn. Dat is de conclusie nadat de meerderheidspartijen zopas een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Bert Maertens wegstemden. Met het wetsvoorstel wou hij de politieke rechten van militairen vergroten. “Dit is bijzonder jammer. Mijn wetsvoorstel stelde gewoon voor om dezelfde regeling als voor de federale ambtenaren aan te nemen. Maar blijkbaar zijn militairen voor deze meerderheid slechts tweederangsburgers”, aldus Bert Maertens.

Vandaag is geen enkele militair schepen of burgemeester. Er zijn ook geen of nauwelijks militairen die gemeenteraadslid zijn. Dat is ook niet te verwonderen: Defensie herleidt met een reeks beperkingen de politieke rechten van militairen de facto tot het mogen uitbrengen van een stem bij verkiezingen. Zelf kandideren op een lijst wordt door deze heel strikte regeling in de praktijk quasi onmogelijk. N-VA-Kamerlid Bert Maertens wou daar met een wetswijziging verandering in brengen, zodat ook militairen net als bijvoorbeeld ambtenaren de mogelijkheid krijgen om zich in te zetten voor de lokale gemeenschap als gemeenteraadslid, provincieraadslid, schepen of – waarom niet – burgemeester of parlementslid.

De meerderheidspartijen beslisten er vandaag echter anders over. Bert Maertens: “Ze formuleerden hiervoor echter geen valabele argumenten. Het enige inhoudelijk punt van kritiek op mijn voorstel was de vrees voor het wegvallen van de neutraliteit van de militairen. Maar daar heeft het toch absoluut niets mee te maken! Het gaat over het kunnen uitoefenen van een fundamenteel recht in een democratische samenleving. Bedoelt de meerderheid misschien dat ambtenaren, die wél politieke mandaten kunnen opnemen, niet 100 procent neutraal moeten zijn tijdens de uitoefening van hun job?”

De N-VA-volksvertegenwoordiger betreurt het wegstemmen van zijn wetsvoorstel. “Het is echt een gemiste kans. De aanwezigheid van militairen, niet in functie uiteraard, in het parlement of als schepen of burgemeester, zou een verrijking zijn van de werking van deze politieke niveaus en een meerwaarde voor de politiek in het algemeen. Net zoals dat het geval is met de aanwezigheid in het parlement van artsen, juristen, bedrijfsleiders, enzovoort”, besluit hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here