Het beleid ten aanzien van homo's die bloed willen geven

Het beleid ten aanzien van homo's die bloed willen geven wordt niet veranderd. Dat antwoordde minister Demotte in de commissie Volksgezondheid op een vraag van spirit-volksvertegenwoordiger Annelies Storms. Storms ondervroeg de minister naar aanleiding van een advies van het Amerikaanse Rode Kruis en de Amerikaanse bloedbanken. Deze vooraanstaande organisaties zeggen dat er geen wetenschappelijk en medisch verantwoorde redenen meer zijn om homo's langer uit te sluiten dan hetero's die risicogedrag vertonen.

Daarom vragen ze een gelijkschakeling van de criteria. Momenteel worden homo's die sinds 1977 seksuele betrekkingen hadden met een andere man definitief uitgesloten van bloed geven. Een hetero die dergelijk risicogedrag vertoont, mag maximaal 12 maand geen bloed geven.

Annelies Storms: "De veiligheid van het bloed is absoluut prioritair. Uitsluiting van mensen die onveilig vrijen om veilig bloed te garanderen is gerechtvaardigd. Het Rode Kruis gaat er blijkbaar vanuit dat homo's per definitie onveilig vrijen. In de Verenigde Staten oordeelt het Rode Kruis op basis van wetenschappelijke en medische argumenten dat bloeddonaties door homo's en bi's veilig bloed niet in de weg staan."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here