Afnemen Belgische nationaliteit wordt veel makkelijker

Aalst (redactie/mas)  De Belgische nationaliteit van een buitenlander afnemen wordt veel makkelijker. Dat deel van de nieuwe snel Belgwet is in werking, meldt het Staatsblad.

De rechter kan zelf de nationaliteit afnemen van buitenlanders in vier gevallen:

* Als hij een buitenlander die nog geen tien jaar Belg is geworden, veroordeelt tot een celstraf van minstens vijf jaar effectief voor terrorisme, mensenhandel, mensensmokkel, misdaden tegen de veiligheid van de staat (spionage, huurlingen die tegen België vechten), aanslagen op de koning, diefstal van en afpersing met kernmateriaal en biologische wapens.

* Als hij een buitenlander die ooit Belg is geworden, veroordeelt tot minstens vijf jaar effectief voor genocide, oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid.

* Als hij een buitenlander die nog geen vijf jaar Belg is, veroordeelt tot een celstraf van minstens vijf jaar effectief voor misdrijven die makkelijker werden door de Belgische nationaliteit.

* Als hij het huwelijk van een buitenlander die de Belgische nationaliteit kreeg door een schijnhuwelijk ontbindt.

De regel geldt evenwel niet voor mensen van wie een ouder Belg was bij hun geboorte. Hij geldt evenmin als de buitenlander statenloos zou worden door de afname van de Belgische nationaliteit. Behalve als die buitenlander de Belgische nationaliteit verkreeg door bedrog of valse verklaringen.

Wie zo zijn nationaliteit verliest, kan alleen door naturalisatie door de Kamer opnieuw Belg worden en dat wordt nu een heel uitzonderlijke procedure. Deze nieuwe regeling geldt onmiddellijk ook voor alle lopende zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here