De lente is voor 800.000 astmalijders slecht nieuws

2 MEI 2006 – WERELDASTMADAG. Het is begin mei, de lente is in het land. Velen onder ons hebben hier lang naar uitgekeken, maar voor meer dan 800.000 astmalijders is dit slecht nieuws. Astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen, verergert vaak door het inademen van de vele pollen die rond deze tijd in de lucht hangen. Onze moderne levensstijl en de vervuiling van het milieu zorgen er immers voor dat we steeds gevoeliger worden voor ziektekiemen en allergenen.

De meeste astmapatiënten kunnen vandaag efficiënt geholpen worden met een juiste diagnose, een goede medische behandeling, correct gebruikte medicatie en de juiste informatie over preventieve hulpmiddelen. Veel astmapatiënten beschikken over te weinig informatie in verband met diagnose, behandeling en preventie van astma. Ze weten niet goed welke de mogelijke oorzaken kunnen zijn van hun aandoening, weten niet goed hoe ze hun medicatie correct moeten gebruiken, zelfs niet na jarenlang gebruik, gaan niet regelmatig op controle voor opvolging van hun behandeling en geven soms veel geld uit aan nutteloze hulpmiddelen. Als gevolg hiervan vermindert de levenskwaliteit en geraken ze in een sociaal isolement met psychosociale problemen tot gevolg. Zowel patiënten als artsen onderschatten dit probleem te vaak en wachten soms te lang om gespecialiseerde hulp te vragen met soms zwaardere behandelingen tot gevolg.

Naar aanleiding van de Wereldastmadag wil de Astma en Allergiekoepel vzw deze problematiek in de schijnwerpers zetten en het belang van een goede diagnose, een correcte behandeling en juiste informatie over preventieve hulpmiddelen voor astmapatiënten benadrukken.

De Astma en Allergiekoepel vzw werd in het kader van de actie Levenslijn 2000 opgericht met de logistieke steun van de Koning Boudewijnstichting door de drie Vlaamse patiëntenverenigingen.
Zij willen: éénsluidende informatie verstrekken over astma en allergie , de belangen verdedigen van astmatische en allergische personen

samen met andere organisaties en instellingen projecten realiseren die het sociale leven van astmatische en allergische personen makkelijker maken.

Voor meer informatie: Astma en Allergiekoepel vzw – TEL 016/25.31.11 – INFOLIJN 0800/84321

(www.astma-en-allergiekoepel.be)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here