Paul Magnette(PS) moderniseert Wet op Ontwikkelingssamenwerking

Aalst (redactie/mas) Vandaag werd in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen het wetsontwerp gestemd van minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette dat de wet van 25 mei 1999 over de Belgische internationale samenwerking moet moderniseren.

Deze belangrijke wet, die de rechtsgrondslag van de principes en methodes van de Belgische samenwerking vormt, was na twaalf jaar toe aan een grondige herziening om beter aan te sluiten bij de veranderende internationale context en de nieuwe uitdagingen waarmee de ontwikkelingssamenwerking wordt geconfronteerd: de opkomst van nieuwe actoren in de ontwikkelingsfinanciering, de grotere rol van het maatschappelijke middenveld en de uitdagingen verbonden aan mondiale collectieve goederen (toegang tot gezondheidszorg, strijd tegen AIDS en andere pandemieën, behoud van natuurlijke hulpbronnen etc.).

De noodzaak om de wet te moderniseren kwam de afgelopen jaren duidelijk naar voren uit de hoorzittingen in de parlementaire commissies, de Staten-Generaal van de Ontwikkelingssamenwerking en uit de evaluatie die door de Bijzonder Evaluator van de Ontwikkelingssamenwerking van de wet werd gemaakt.

Vandaag staat de ontwikkelingssamenwerking voor een dubbele uitdaging. Enerzijds is het van essentieel belang om de hulp doeltreffender te laten verlopen. En anderzijds is het, in een context waarbinnen het effect van andere beleidsmaatregelen op die hulp steeds groter wordt, primordiaal om de beleidscoherentie te waarborgen ten gunste van de ontwikkelingssamenwerking. Zo moet vermeden worden dat inspanningen op het vlak van ontwikkelingssamenwerking worden ondermijnd door andere beleidsmaatregelen, die soms binnen dezelfde landen of instellingen genomen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here