‘Door Spinoza’s Lens’ verkozen tot ‘Liberales-boek van 2012’

Aalst (redactie/mas) Liberales heeft het boek ‘Door Spinoza’s Lens’ van Tinneke Beeckman verkozen tot ‘Liberales-boek van het jaar 2012’.

In ‘Door Spinoza’s Lens’ ontleedt Tinneke Beeckman het gedachtegoed en de actualiteit van Spinoza’s denken. Daarbij verwoordt ze de vaak abstracte ideeën van Spinoza op een heldere en begrijpbare manier. Zijn pleidooi voor de vrijheid van denken en zijn afkeer voor bijgeloof verklaart de botsing van Spinoza met geïnstitutionaliseerde godsdiensten die de angsten en onzekerheden van mensen capteren en misbruiken. Die schakelen de vrijheid, de rede en het recht op zelfbeschikking uit.

“Wie greep wil op zijn bestaan, kan best zoveel mogelijk inzicht verwerven in zichzelf en in de werkelijkheid”, aldus Spinoza die zijn hoop vestigde op de wijsbegeerte en de wetenschappen. Daarmee vat Tinneke Beeckman goed de kern samen van het gedachtegoed van de grote filosoof. Het is maar een korte greep uit dit boeiende boek waarin ook aandacht gaat naar verdraagzaamheid, Darwin, meditatie en seksualiteit en waarom Spinoza ook op die terreinen relevant blijft.

De jury dit jaar bestond uit Marnix Verplancke (literair journalist actief voor Knack, De Morgen en Trouw), Sylvain Peeters (voorzitter De Mens Nu) en drie kernleden van Liberales (Dirk Verhofstadt, Lieven Monserez en Andreas Tirez).

De shortlist bestond uit de volgende boeken:

  • ‘Door Spinoza’s lens’ van Tinneke Beeckman (winnaar)
  • ‘Het huis van de vrijheid’ van Rutger Claassen
  • ‘De vrolijke atheïst’ van Jean Paul Van Bendegem
  • ‘Red de vrije markt’ van Johan Van Overtveldt
  • ‘Identiteit’ van Paul Verhaeghe

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 19 december om 20u in het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te Gent. Toegang is gratis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here