Kinderen met ADHD trainen met een computerspel?

In Hasselt start het centrum MUDICO met Braingame Brian, een computerspel om kinderen met ADHD beter te laten onthouden, soepeler te laten denken en beter hun impulsen onder controle te laten houden. MUDICO breidt daarbij zijn multidisciplinaire behandeling voor kinderen en jongeren met ADHD verder uit.

“Onderzoek toont aan dat kinderen met ADHD vaak problemen vertonen met hun executieve functies,” legt Koen Lowet, klinisch psycholoog en mede – oprichter van MUDICO uit. Executieve functies kan je het best beschouwen als controle – functies die ons denken, voelen en ons handelen mee aan sturen. Het is echter niet zo eenvoudig om kinderen met ADHD hierin te trainen. Kinderen met ADHD hebben het moeilijk om hun aandacht bij de taak te houden, verliezen hun interesse en zijn minder makkelijk te motiveren.

“Dat is nu net waarom Braingame Brian zo interessant is,” vertelt Lowet: “Brian loopt rond in een erg aantrekkelijke game wereld, die steeds mooier en spectaculairder wordt.” Het spel vertelt het verhaal van Brian, een jongen met ADHD, die overal mensen gaat helpen met een probleem. Hij maakt hierbij gebruik van een troef van zijn ADHD, namelijk zijn creativiteit. Door allerlei taakjes te doen om de problemen op te lossen trainen de kinderen een aantal executieve functies zoals werkgeheugen, impulscontrole en cognitieve soepelheid.

Hoe komt men er nu bij om kinderen met ADHD via de computer te trainen? “In MUDICO onderhouden we goede contacten met de universiteiten, in dit geval de KULeuven en de Universiteit Amsterdam, om op die manier wetenschappelijk onderzoek te vertalen in klinische praktijk”. Braingame Brian heeft zijn effect al bewezen en kan dan ook toegepast worden in de praktijk. Recent konden we in de media weer vernemen hoezeer het rilatine – verbruik toegenomen is. Kan Braingame Brian hier iets aan doen? “Internationale richtlijnen over de behandeling van ADHD tussen 6 en 12 jaar adviseren medicatie samen met psycho – educatie, oudertraining en gedragstherapie. De behandeling is dus multidisciplinair,” besluit Lowet. Kinderpsychiaters geven al langer aan dat ze te weinig verwijsmogelijkheden hebben om kinderen complementair aan de medicatie ook de nodige gedragstherapie te kunnen geven.

Voor meer info:
www.mudico.org
www.gamingandtraining.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here