Geen verband tussen celibaat en seksueel misbruik

Aalst (redactie/mas) Volgens een Duitse studie is het celibaat niet de oorzaak van het seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie verklaard na een onderzoek, waarin het psychisch profiel werd onderzocht van geestelijken die zich vergrepen aan kinderen.

De Duitse bisschoppenconferentie stelde de studie voor die in pril 2011 werd opgestart, nadat ook in Duitsland commotie was ontstaan over het seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Wetenschappers hebben daarop het profiel onderzocht van 78 geestelijken, die in totaal 265 kinderen hadden misbruikt. Drie kwart van de slachtoffers waren jongens.

Slechts in enkele gevallen was het misbruik het gevolg van een specifieke psychopathologie bij de dader, zegt professor Norbert Leygraf, die het onderzoek leidde. Er is geen significant verschil met de rest van de bevolking, luidt het nog.

Ook blijkt dat dertien van de daders pedofiel waren. Voor het overige was 54 procent van de geestelijken heteroseksueel, 37 procent homoseksueel en 9 procent biseksueel.

Uit het onderzoek kwam geen oorzakelijk verband tussen het celibaat en seksueel misbruik aan het licht, benadrukte mgr. Stephan Ackermann, bisschop van Trier.

Er is veel kritiek op het onderzoek, onder meer omdat het gefinancierd werd door de katholieke Kerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here