Jean-Jacques De Gucht verwijt minister geen zuurstof in cultuursector te steken

Aalst (redactie/mas) “Het laatste wat men uw cultuurbeleid kan aanwrijven is het voortstuwen van het menselijk ras. U hebt de kaasschaaf over de cultuuruitgaven gehaald. En u neemt geen maatregelen die als hefboom kunnen dienen om de cultuursector extra zuurstof te geven.” aldus Jean-Jacques De Gucht in een open brief aan de minister van Cultuur Schauvliege (CD&V).

“Vanaf dag één zijn de nachtvlinders ook alomtegenwoordig in uw culturele kleerkast. Feit is dat motten gaten maken. En dat is het huidig cultuurbeleid: een beleid vol gaten. Het wordt zelfs moeilijk om door de gaten het beleid te zien.”

“Het belang van schrijvers, muzikanten en andere kunstenaars voor onze samenleving mag niet worden onderschat en wordt nog het best verwoord in die magische clip van Apple uit 1997. De kunstenaars die leven van auteursrechten zijn ‘the crazy ones’, ‘the trouble makers’ en de ‘ronde pluggen in de vierkante gaten’. Ze hebben geen respect voor het status quo en stuwen het menselijk ras voorwaarts.”

“U neemt geen maatregelen die als hefboom kunnen dienen om de cultuursector extra zuurstof te geven. Geen mecenaatsregeling. Geen uitbreiding van het toepassingsgebied van de tax shelter. Geen kunstkoopregeling. Jarenlang aangekondigd, maar nog altijd dode letter.”

“Wanneer wordt u wakker en gaat u iets doen aan het schuldig verzuim in de culturele sector? De oplossingen zijn gekend. Tijd voor actie.” aldus de Gucht samen met zijn collegae Schuurmans en Rutten in de Open-Brief.

Het is duidelijk dat De Gucht die vanaf 2 januari oppositieleider wordt in Aalst, de oppositietaal niet schuwt. Het belooft op het eerste verdiep van het Belfort.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here